Utorak, 18. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton -3° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Avgusta. 2020. USK
Bihać: Turistički vaučeri poboljšali sezonu u augustu

Turistički radnici u Unsko-sanskom kantonu upozoravaju da su u prethodna tri mjeseca imali oko 10 posto prometa u poređenju sa istim periodom prošle godine, a sve zbog pandemije koronavirusa.

Situacija je u augustu donekle poboljšana, zahvaljujući projektu turističkih vaučera, za koje je Grad Bihać osigurao 100 hiljada maraka, a UNDP 54 hiljade maraka.

Iako je turistička ponuda Unsko-sanskog kantona bogata, zbog pandemije koronavirusa broj turista je znatno manji, a ugostitelji kažu da sezona nije pohvalna.

DŽENANA BUDIMLIĆ, vlasnica hotela

“Trenutno ovih 15 do 20 dana smo popunjeni, ne možemo se žaliti, ali kad pričamo o mjesecu julu, junu i unazad kako se vraćamo, to je prošlogodišnji promet od nekih 10% znači da ne možemo govoriti o uspješnosti sezone i o nekom našem zadovoljstvu”.

Ipak, turizam u ovom dijelu Bosne i Hercegovine je poboljšao projekat turističkih vaučera za domaće turiste. U prilog tome ide i činjenica da su vaučeri rasprodani u samo nekoliko dana.

Unatoč mjerama koje je nametnula pandemija koronavirusa, ali i migrantska kriza koja potresa Unsko-sanski kanton već tri godine zaredom brojni sadržaji, nova i drugačija ponuda su nadmašile sva očekivanja, grad Bihać ali i Unsko-sanski kanton stavili na sami vrh turističke ponude u BiH.

ARMIN AMIDŽIĆ, direktor Turističke zajednice Grada Bihaća

“Projekat koji je kasnije nazvan odmori u Bihaću, startao je 1.8 a već 4.8 rasprodali smo sve turističke vaučere tj 600 turističkih vaučera koje smo pustili u prvoj seriji. Možemo reći da je Bihać u tom području u periodu mjeseca augusta definitivno grad koji se najviše spominjao u Bosni i Hercegovini”.

Jedan od primarnih ciljeva ovog projekta je svakako promocija turističkih kapaciteta Grada Bihaća, te privlačenje što većeg broja domaćih turista. Najviše posjetilaca je iz Sarajevskog i Tuzlanskog kantona.

ADNAN MEKIĆ, predsjednik Turističkog klastera “Una-Sana”

“S obzirom da znamo kakva je putna komunikacija na području naše zemlje i to je uvijek bilo ono nešto zašto nisu posjećivali ovaj kraj. Vaučeri su učinili baš taj korak naprijed da naši zemljaci dođu i iskoriste priliku i bolje upoznaju ovaj kraj”.

Na raspolaganju je ostalo još 100 vaučera koji će biti dostupni krajem augusta, kako bi se barem djelimično popravila sezona i u septembru.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision