Utorak, 25. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Februara. 2020. USK
BIHAĆ Radončić: Sto hiljada migranata se sprema da krene iz Grčke prema EU

 Ministar sigurnosti BIH, Fahrudin Radončić održao je sastanak sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, a tema razgovora bila je tzv. migrantska kriza koja je u proteklom periodu najviše pogodila USK, te je tim povodom Radončić ponovo upozorio na mogućnost novog migrantskog vala iz Grčke.

“Javnost u BiH mora da zna da se sto hiljada migranata sprema da krene iz Grčke prema EU”, rekao je Radončić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je rekao da ako dođe do vanrednih situacija, primijenit će se vanredne mjere, koje su se i ranije primjenjivale, vjerovatno misleći na otvaranje kampa po uzoru na Vučjak.

“Nama je primarni interes – interes naših građana, vodićemo računa prevashodno o tome”, dodao je Fazlić.

Govoreći o problemu zaštite istočne granice ministar sigurnosti je kazao kako BiH nedostaje 1200 graničnih policajaca.

“Nedostaje nam ozbiljna strategija preuzimanja suverenosti nad migrantskom krizom. Za tri godine migrantske krize neko je spavao. Nije promijenjen nijedan zakon, niti podzakonski akt. Nije urađeno ništa na jačanju naših policijskih i sigurnosnih struktura. Jedan graničar sada čuva 25 kilometara granice. Sve i da hoćemo, i da imamo sredstva, ne možemo sada zaposliti hiljadu i dvjesto graničnih policajaca zbog neophodnih procedura i obuka koje traju nekoliko mjeseci”, naveo je Radončić.

Na pitanje kako komentariše odbijanje Milorada Dodika da FRONTEX izađe na granicu između BiH i Srbije, Radončić je rekao kako Dodik ili ne shvata problem, ili se radi o nečemu drugom, iako nije precizirao o čemu.

Iako je u narednim danima najavio posjetu Ministru unutrašnjih poslova Srbije, indikativno je da Radončić nije pokazao istu odlučnost kao na nedavno održanom sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske, Davorom Božinovićem.

Podsjetimo, Radončić je ponudio pomoć BiH u zaštiti hrvatske granice, što znači da će policijske snage BiH zajedno s Hrvatskom učestvovati u vraćanju migranata u BiH.

Kada je u pitanju odnos Brisela prema BiH, naveo je  da će u narednom periodu od partnera iz EU zahtijevati finansijska sredstva za pomoć sigurnosnim agencijama u BiH, jer sigurnost Zapadne Evrope uveliko zavisi od zaštite granica BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision