Četvrtak, 5. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 5° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Decembra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
BiH: Upravni odbor PIC traži veže angažovanje oko migracija

Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira u Bosni i Hercegovini (PIC) pozvao je danas sa sastanka u Sarajevu sve nivoe vlasti u toj zemlji da preduzmu mere kojim bi se efikasnije kontrolisala migrantska kriza, uključujući tu povećanje budžetskih izdvajanja.

Nakon dvodnevne sednice Upravnog odbora PIC-a, koja se održava svakih šest meseci, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko novinarima je potvrdio da je migratska kriza bila važna tačka dnevnog reda, javila je Hina.

Članovi Upravnog odbora, koji čine najuticajnije zapadne države, kao i Rusija i Turska, saglasili su se da svi nivoi vlasti u BiH moraju preuzeti svoj deo odgovornosti za suočavanje sa migranstkom krizom, što sada nije slučaj.

„Cela zemlja mora se baviti pitanjem migracija. To nije dužnost samo jednog entiteta ili županije“, kazao je Incko.

Upozorio je na činjenicu da se u BiH često ponašaju kao da krize nema, a to je ilustrovao konstatacijom da država ne izdvaja nikakva dodatna sredstva za rešavanje tog problema.

„Ovde budžet nije povećan od 2012. godine, a u Italiji je `eksplodirao` upravo zbog potrebe rešavanja migrantske krize“, kazao je austrijski diplomata.

Upravni odbor PIC-a smatra da zbog toga agencije koje treba da se bave migrantima ne mogu da rade svoj posao, a primer za to je činjenica da granična policija ne može da popuni stotine upražnjenih pozicija, jer za to nema novca niti potrebnih saglasnosti, prenosi Hina.

„Neke od informacija su šokantne…direktor Zoran Galić ne može popuniti 500 mesta u graničnoj policiji. Jedna je osoba na svakih 25 kilometara granice i kako je oni onda mogu štititi“, kazao je Incko, dodajući da su informacije koje su dobili članovi Upravnog odbora PIC-a „deprimirajuće“.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision