Petak, 24. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 19° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Januara. 2020. Bosna i Hercegovina
BiH se ponovo obrukala na međunarodnoj sceni: Sve je bilo važnije od odlaska u Davos
Blizu 60 šefova država uz najmanje hiljadu predstavnika najvećih svjetskih kompanija te veliki broj političara, intelektualaca, aktivista i drugih istaknutih zvaničnika iz 130 država svijeta održalo je mnoge produktivne sastanke u protekla četiri dana.

Nažalost, niko od predstavnika izvršne vlasti iz Bosne i Hercegovine od 20. do 24. januara ove godine nije se uputio ka Davosu. Prošle godine BiH je predstavljala delegacija na čelu s tadašnjim predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, no ovaj put iz državne vlade nije bilo nikoga, baš kao ni iz Predsjedništva BiH.

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je bio u Davosu kao učesnik i uvodničar jednog od panela, a na naše pitanje kako komentariše da se na ovom prestižnom forumu nije pojavio niko iz BiH, odgovara:

“Ovo je nakon Generalne skupštine UN-a najvažniji skup s tolikim brojem visokih državnika i predstavnicima najvećih svjetskih kompanija. Da li je iko od aktera vlasti BiH uopće dobio poziv za Svjetski ekonomski forum u Davosu ili nije, ne znam, ali je svakako sramota da nismo imali predstavnika. Zaista mislim da bi bilo bolje da niko nije ni dobio taj poziv nego da je dobio, a nije otišao. Ovo je sramota za našu zemlju”, rekao je Lagumdžija za Klix.ba.

Treba istaći da je u Davosu održan panel o temi Zapadnog Balkana, ali da iz BiH za stolom nije bilo nikoga. U Davosu su bili zvaničnici Srbije, Hrvatske, Kosova…A šta su radili oni koji su u Davosu trebali zastupati interese BiH i tražiti prilike za bh. ekonomiju i odgovore na druga značajna pitanja naše države?

U protekla četiri dana, za vrijeme trajanja foruma u Davosu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je održao sastanak s ruskim ambasadorom Petrom Ivancovom, a zatim je u svom kabinetu ugostio delegaciju UNDP-a i italijanskog ambasadora Nicolu Minasija. Uspio je i voditi sjednicu Vijeća ministara BiH.

Ostali ministri su prethodnih dana održavali sastanke s ambasadorima, državnim i entitetskim ministrima i vodili borbe u sklopu svakodnevnog međustranačkog ili međunacionalnog prepucavanja.

Što se tiče članova Predsjedništva BiH, predsjedavajući Željko Komšić je prije dva dana posjetio Jerusalem gdje je predvodio delegaciju naše zemlje tokom Svjetskog foruma o holokaustu u Jerusalemu. Šefik Džaferović i Milorad Dodik protekla četiri dana nisu imali državničkih aktivnosti niti značajnijih sastanaka koji su poznati javnosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision