Četvrtak, 10. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton -1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Septembra. 2020. Bosna i Hercegovina
BiH nabavila kineske respiratore koje jedino može servisirati Srbija

Oko stotinu respiratora iz Kine, koji su predmet istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nalaze se i dalje u skladištu. Razlog je što se niko nije javio na tender za transport, instaliranje, puštanje u rad, servis i obuku osoblja u bolnicama za njihovo korištenje.

Rok je bio 7. septembar, a tender je raspisala Federalna uprava Civilne zaštite (FCUZ). Njihova vrijednost je 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Vršilac dužonsti direktora FCUZ-a Mustafa Kadribegović kaže da u Bosni i Hercegovini nema zastupnika respiratora tipa ACM812A, kakvi su ovi koji su nabavljeni u aprilu iz Kine, te da je takva firma registrovana jedino u Srbiji. No, ona se nije prijavila na tender FCUZ-a, iako joj je to bilo omogućeno.

“Mi smo zapravo tražili autoriziranog predstavnika i da bi to bilo na najvišem nivou, da bi se ta garancija sačuvala. To je uobičajan način. Sad u ovome konkretnom slučaju – naš dobavljač nije bio autorizirani predstavnik, niti je imao ugovornu obavezu za instaliranje i to je ta specifičnost sa kojom se mi suočavamo i nastojimo riješiti”, objasnio je Kadribegović za RSE.

Drugi dio tendera odnosio se na verifikaciju respiratora. Za to je stigla samo jedna ponuda. Riječ je o ovlaštenoj laboratorijskoj kući za verifikaciju uređaja iz Bosne i Hercegovine, rečeno je za RSE u Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Dobavljač 100 respiratora iz Kine je poljoprivredno preduzeće “FH Srebrena malina”. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine od početka maja vodi istragu o zakonitosti izdavanja rješenja i upisa u registar „FH Srebrena malina“, kao ovlaštene firme za uvoz medicinske opreme.

Iz Tužilaštva BiH tvrde da ovo preduzeće nije imalo neophodne uslove, niti je u sudskom registru njegova djelatnost bila nabavka i prodaja medicinske opreme.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision