Ponedjeljak, 23. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 20° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Septembra. 2019. Bosna i Hercegovina
BiH evropski rekorder po ilegalnoj sječi šuma

Bosna i Hercegovina neslavni je evropski rekorder po ilegalnoj sječi šuma. Svake godine bespravno se posiječe na desetke hiljada kubika šumskih drvnih sortimenata vrijednih milione maraka. Poseban problem je i što zbog manjkavosti zakona sudovi sankcioniraju mali broj podnesenih prijava protiv šumokradica. Zanemariv je i iznos štete koja se uspije naplatiti.

Iako JP „Šume RS“ pojačano radi na suzbijanju nelegalnih aktivnosti u šumarstvu, u prvih pola godine, bespravno je posječeno gotovo šest hiljada kubika drvnih sortimenata vrijednih preko 800 hiljada maraka. Šumokradice

DUŠANKA MAKIVIĆ, portparol Inspektorata RS

„Za prvih šest mjeseci ove godine Republička šumarska inspekcija je imala 90 slučajeva u kojima je izvršila oduzimanje šumskih sortimenata čija vrijednost se procjenjuje na iznos preko 65 hiljada KM.“

U „Šumama RS“ navode da se počionioci bespravnih sječa moraju brže i oštrije kažnjavati. Problem, dodaju, predstavlja i to što na sudu izjave čuvara nemaju snagu, jer oni nisu ovlašteno službeno lice. Tako je u prvih pola godine od 894 podnesenih prijava riješeno njih svega dva odsto.

„Zakon o šumama u članu 65. predvidio je da je tokom obavljanja poslova čuvar šuma obavezan da nosi službenu uniformu, službenu legitimaciju i službeno oružje. Navedenim članom su data i ovlašćenja čuvaru šuma, samo im nije dat status ovlašćenog lica, a što bi u mnogome doprinijelo efikasnijoj borbi protiv šumokradica“.

Iz resornog ministarstva poručuju da su upoznati sa ovim problemom i da će on vrlo brzo biti riješen.

GORAN ZUBIĆ, pom. min. poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

„Treba ojačati ovlašćenja čuvara šuma. S druge strane treba ih učiniti odgovornijima. I s treće strane treba im obezbijediti kvalitetniju zaštitu. Mi smo u toku izmjene i dopune Zakona o šumama kada ćemo zasigurno ozbiljno razmotriti ovo pitanje.“.

Na Šumarskom fakultetu u Banjaluci ističu da je ilegalna sječa višeslojan problem.

DANE MARČETA, Šumarski fakultet Banja Luka

„Prije svega umanjuje količinu drveta koju preduzeće može da plasira na tržište. To je jedan problem. Drugi je što generalno podiže nivo korupcije u samom Javnom preduzeću. Često te krađe šume te šumokradice budu povezane sa ljudima koji su unutar sistema Javnog preduzeća“.

Poznavaoci prilika u sektoru šumarstva kažu da je kaznena politika preblaga. Zakon za bespravnu sječu fizička lica kažnjava od 300 do 900 maraka, a pravna od tri do devet hiljada KM. Smatraju da se ovim iznosima šumokradice zapravo stimulišu da još predanije nastave sa svojim poslom.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision