Monday, 6. December 2021.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Septembra. 2021. Bosna i Hercegovina
BiH bilježi rekordne prihode od poreza

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) bilježi najveće prihode od osnivanja, veće i od rekordne 2019. godine. Za osam mjeseci prikupljeno je 660 miliona maraka više nego u istom periodu prošle, odnosno 104 miliona više nego pretprošle godine.

RATKO KOVAČEVIĆ, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH

„Prihodi su veći iz razloga što je došlo do povećanja krajnje potrošnje u BiH, povećanja prihoda po osnovu PDV prijava koje su dostavili poreski obveznici registrovani u jedinstvenom registru indirektnih poreza”.

I entitetske poreske uprave ostvarile su značajan rast prihoda. Federalna poreska uprava je za sedam mjeseci prikupila 3,2 milijarde, a Republička poreska uprava za osam mjeseci 1,8 milijardi maraka, što je više od rekordne 2019.

GORAN MARIČIĆ, direktor Porezne uprave Republike Srpske

„Efekti koje proizvodi vlada odlukama s ciljem očuvanja radnih mjesta ima pozitivne efekte u smislu da nije došlo do smanjenja plata ni broja zaposlenih. Povećana je značajno poreska disciplina, dobrovoljnost plaćanja poreza, a i digitalizacija je dala pozitivne efekte”.

ŠERIF ISOVIĆ, direktor Porezne uprave Federacije BiH

„U brzim akcijama posljednjih godina otkrili smo 8.700 neprijavljenih radnika koji su radili na crno. I ako su primali prosječnu platu, dobijemo da smo samo na ovom nivou povećali javne prihode za 60 miliona“.

Ovo je godina ekonomskog oporavka, ali ne možemo biti zadovoljni tempom, smatra ekonomski analitičar Admir Čavalić.

ADMIR ČAVALIĆ, ekonomski analitičar iz Tuzle

„Ovo je posljedica globalnih faktora – oporavka EU, kidanja veza između EU i Kine i naši izvoznici imaju šansu i već je koriste. Imali smo preko deset posto rast industrijske proizvodnje i izvoza u prva dva kvartala“.

Ekonomski analitičari kažu da je do rasta došlo zbog povećane ekonomske aktivnosti, rasta cijena i izvoza.

SVETLANA CENIĆ, ekonomska analitičarka

„Pogledajte koliko su otišle cijene. Na većoj osnovici se plaća PDV i kad je u pitanju gorivo, prehrambeni artikli, ne može se nabrojati nešto gdje je potrošnja velika, a da nije poskupilo. I na tu osnovicu se plaća PDV. Naravno da će prihodi rasti“.

SAŠA STEVANOVIĆ, ekonomski analitičar

„Za očekivati je da do kraja godine prihodi od indirektnih poreza rastu, kako bude rastao izvoz i kako bude rasla tražnja. Vidimo da tražnja preko cijena i inflacije, kako su pokidani globalni lanci vrijednosti, svi se takmiče da nabave robu, a kako se takmičimo – tako što plaćamo više“.

Paradoksalno je da s rastom prihoda rastu i zaduženja i javni dug u našoj zemlji. Naši sagovornici jedan od razloga vide u posljedicama pandemije, padu kupovne moći, ali i lošim ekonomskim mjerama i koordinaciji unutar BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision