Monday, 29. May 2023.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Januara. 2022. Svijet
Biden smatra da će Rusija napasti Ukrajinu: Očekujte reakciju SAD-a, ali NATO je podijeljen

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden održao je rijetku konferenciju za medije na kojoj se naciji obratio povodom borbe protiv koronavirusa, ali i o krizi između Ukrajine i Rusije.

“Ako Rusija ode u Ukrajinu, to će imati razorne posljedice. Pretpostavljam da će Putin krenuti prema Ukrajini”, rekao je američki predsjednik.

Ovime je potvrdio kako smatra da će Rusija napasti Ukrajinu, no upozorio je Moskvu da će se, ukoliko se to dogodi, suočiti sa “visokom cijenom”.

“Invazija bi bila najvažnija stvar koja se dogodila u svijetu u smislu rata od Drugog svjetskog rata i mogla bi izmaći kontroli. Rusija će vojno nadvladati u invaziji, ali će pretrpiti velike gubitke. Ovo nije samo vojna šetnja za Rusiju, platit će visoku cijenu, odmah, kratkoročno, srednjeročno i dugoročno”

Biden vjeruje da Rusija uveliko priprema akciju u Ukrajini, ali da Putin još nije donio konačnu odluku zbog čega i nema nikakve reakcije. Sugerisao je da će SAD svako kretanje ruskih snaga preko granica tretirati kao invaziju, a da će reakcija na takvo ponašanje Rusije biti ograničavanje pristupa međunarodnom bankarskom sistemu.

Također je priznao i da je NATO podijeljen u tome kako odgovoriti Rusiji ukoliko dođe do “manjeg upada”. Svojim odgovorima na pitanja novinara o reakciji na ukrajinsku krizu svakako da je uznemirio vladu u Kijevu jer je pokazao da u NATO-u ne postoji odlučno jedinstvo.

NATO je rekao da će premjestiti trupe na istočni bok u slučaju napada, međutim predsjednik SAD-a Joe Biden je otkrio da postoje podjele iza kulisa među saveznicima o tome koliko ozbiljan treba biti odgovor Rusiji.

“Postoje razlike u NATO pogledu toga šta su zemlje spremne da urade u zavisnosti od toga šta se dešava. Jedna je stvar ako je u pitanju manji upad, a onda na kraju moramo da se svađamo oko toga šta da radimo, a šta ne, ali ako ruske snage prelaze granicu Ukrajine, mislim da to sve mijenja”, rekao je.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision