Saturday, 26. November 2022.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Aprila. 2021. Svijet
Biden održao govor pred Kongresom: Amerika je ponovo u pokretu, kriza je naša šansa

Američki predsjednik Joe Biden prvi put od početka mandata održao je govor u Kongresu SAD-a, gdje je predstavio ambiciozan plan oporavka države, koji uključuje 1.800 milijardi dolara pomoći.

Tokom govora Biden je posebno naglasio “moć plavih ovratnika”, odnosno radnika koji će pomoći državi u oporavku od krize koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa.

“Prošlo je 100 dana otkako sam položio zakletvu, podigao ruku s naše porodične Biblije i naslijedio naciju u krizi. Ovo je najgora pandemija u stoljeću. Također, ovo je najgora ekonomska kriza od Velike depresije i najgori napad na našu demokratiju još od perioda građanskog rata. Sada, nakon 100 dana, mogu slobodno reći da je Amerika ponovno u pokretu. Kriza je naša šansa”, rekao je Biden na početku obraćanja.

Zbog epidemioloških mjera, umjesto uobičajenih 1.600 gostiju koji inače prisustvuju u Kongresu dok američki predsjednici drže govore, ovaj put u zgradi je bilo samo 200 zvaničnika.

Biden se tokom svog obraćanja fokusirao na ekonomska pitanja države, ali se dotakao i brojnih pitanja vezanih za klimatske promjene i vanjskopolitički smjer u kojem se kreće država.

Plan oporavka u iznosu od 1.800 milijardi dolara, u čijem fokusu bi prije svega trebale biti porodice, Biden je opisao kao paket pomoći koji bi u fokus trebao staviti američku radnu snagu.

“Razmislite o tome, nema razloga da se vjetroturbine ne grade u Pittsburghu umjesto u Pekingu. Američki radnici mogu voditi svijet u proizvodnji električnih automobila i baterija. Američki plan za zapošljavanje stvorit će milione novih radnih mjesta”, rekao je Biden.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision