Friday, 3. December 2021.
Unsko-sanski kanton 1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Jula. 2021. Svijet
Biden nakon šest mjeseci mandata: Amerika se vratila

Američki predsjednik Joe Biden obilježio je u utorak šest mjeseci predsjedničkog mandata i ponovio svoju odlučnost da se demokratijom suprotstavi onome što on smatra autokratskim zemljama poput Kine, prenosi KYODO.

U svom obraćanju poručio je da mnoge od tih nacija vjeruju da je autokratija budućnost a da demokratija ne može dostići taj nivo, jer stvari se kreću velikom brzinom, tehnološki i na druge načine, te da proces demokratije ne može uskladiti to na efikasan način kako bi postigli konsenzus i bili u korak sa vremenom. Međutim Biden je u potpunosti odbacio te tvrdnje.

Od svoje inauguracije 20. januara, Biden je radio na revitalizaciji dugogodišnjih savezničkih odnosa koje su narušeni unilateralističkom politikom “Amerika na prvom mjestu” koju je zagovarao njegov prethodnik Donald Trump, pozivajući na potrebu za izgradnjom “pozicije snage” sa drugim demokratijama koje će se suprotstaviti zemljama poput Kine i Rusije.

Biden je također naglasio da Sjedinjene Države pomažu u procesu vakcinacije donacijama vakcina i nastoji podržati privredu drugih zemalja da rastu, napominjući da će to biti i u američkom interesu.

Za vrijeme samita G-7, Sjedinjene Države, Japan, Velika Britanija i druge zemlje članice složili su se pokrenuti novi infrastrukturni projekat za zemlje u razvoju kao alternativu kineskoj inicijativi Pojas i put, projekat za koji kritičari kažu da ima za cilj da zemlje uvuče dublje u ekonomsku orbitu Pekinga.

– Apsolutno jasno stavljam do znanja da je demokratija sposobnija i da se Amerika vratila – rekao je Biden na sastanku vlade, referirajući se na njegove napore da obnovi američko vodstvo na globalnom nivou.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision