Utorak, 10. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Decembra. 2019. USK
BH novinari: Medijima moraju biti dostupne informacije o izmještanju migranata

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), kao i Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) da omoguće sigurno i slobodno izvještavanje svim medijima o premještanju migranata iz kampa Vučjak i s drugih lokacija u Unsko-sanskom kantonu, saopćilo je to udruženje.

Članovi Upravnog odbora BH novinara su potpuno svjesni da je ovo događaj visokog sigurnosnog rizika i s velikim brojem različitih aktera te s potrebnim poštivanjem procedura rada policije i zaštite integriteta samih migranata. S druge strane, ovo je i događaj od javnog značaja za sve stanovnike USK i drugih dijelova BiH, zbog čega je važno javnosti i medijima osigurati tačne, objektivne i balansirane informacije od nadležnih lokalnih vlasti USK, policije i IOM-a, kao i uvid u cjelokupni tok izmještanja migranata.

“U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara zahtjeva od policije i međunarodnih organizacija da radi brojnih medijskih ekipa na području USK, u blizini kampa Vučjak organiziraju pres-konferencije na kojima će s novinarima podijeliti informacije, ali i snimke i fotografije izmještanja migranata te na taj način omogućiti javnosti pristup informacijama u vezi s ovim događajem. Ukoliko MUP USK i IOM nemaju adekvatnu opremu za snimanje ili fotografiranje, dužni su omogućiti medijima snimanje s posebno osiguranog mjesta sve dok traje evakuacija”, dodaje se iz saopćenja.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara apeluje da sve medijske ekipe i novinari pojedinačno poštuju policijske procedure i štite ljudsko dostojanstvo i identitet samih migranata i izbjeglica, uz puno uvažavanje novinarske etike i pravila izvještavanja o ranjivim i ugroženim grupama, bez senzacionalizma i uz prenošenje informacija samo iz zvaničnih izvora.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision