Petak, 14. Juna 2019.
Unsko-sanski kanton 12° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Juna. 2019. Bosna i Hercegovina
Besplatna zdravstvena zaštita u inozemstvu i dalje nepoznanica brojnim građanima BiH
Sudeći prema podacima kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, tek 200-300 građana tokom cijele godine koristi ovu pogodnost van granica BiH. Ipak, broj onih koji putuju u inozemstvo dosta je veći. Kako saznajemo, mnogi građani uopće ne koriste zdravstvenu zaštitu u inozemstvu ili je plaćaju privatnim osiguravajućim kućama.

Zemlje u kojima Bosanci i Hercegovci mogu ostvariti besplatnu zdravstvenu zaštitu su Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Austrija, Njemačka, Belgija, Holandija, Luksemburg, Italija, Slovenija, Mađarska, Turska, Češka i Velika Britanija. U Švicarskoj građani BiH imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u slučaju saobraćajnih nesreća, dok u Švedskoj sami moraju plaćati troškove liječenja. U Francuskoj se ne može koristiti zdravstvena zaštita s bolesničkim listom.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo pojašnjavaju nam kako se potvrda, odnosno dvojezični obrazac o pravu korištenja zdravstvene zaštite u inozemstvu izdaje nakon što osiguranik od svog ljekara dobije uvjerenje da ne boluje od akutnih oboljenja ili hroničnog oboljenja koje zahtijeva duže liječenje.

Od 2018. godine pa do kraja maja ove godine 187 građana Kantona Sarajevo koristilo je zdravstvenu zaštitu u inozemstvu, koja je koštala više od 630.000 KM. Inače, na godišnjem nivou u KS se izdaje od hiljadu do dvije hiljade potvrda za korištenje besplatne zdravstvene zaštite u inozemstvu. Među njima je najviše onih koji putuju u Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku.

Slična situacija je i u ostalim kantonima. Besplatnu zdravstvenu zaštitnu naši državljani najčešće koriste u zemljama Zapadne Evrope, a ovu pogodnost proteklu godinu više su koristili građani Tuzlanskog kantona u odnosu na druge kantone. Kako saznajemo, u TK je od početka prošle godine do 31. maja ove godine izdato 965 dvojezičnih obrazaca o korištenju zdravstvene zaštite u inozemstvu.

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona prošle godine izdao je ukupno 238 obrazaca za zdravstveno osiguranje u inozemstvu, a u prvih pet mjeseci ove godine 70 obrazaca.

Od početka prošle godine pa do kraja maja ove godine na području Unsko-sanskog kantona izdato je 313 obrazaca za korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu.

“Više od 90 posto izdatih obrazaca odnosi se na učenike i studente koji se nalaze na školovanju u inozemstvu, a ostalih 10 posto za privremeni boravak osiguranika koji su otišli u posjetu ili turistički u druge države”, govore nam iz Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

Iz Hercegovačko-neretvanskog kantona 344 građanina proteklih godinu i pet mjeseci besplatno su koristili zdravstvenu zaštitu u inozemstvu.

“Osigurane osobe imaju pravo na korištenje zdravstvene zaštite samo u hitnim slučajevima, odnosno u slučajevima kod kojih je bilo neophodno pružanje medicinske pomoći u cilju otklanjanja opasnosti po život i zdravlje, a koje se nisu mogle predvidjeti ili odgoditi do povratka u BiH. Pod hitnim slučajevima ne smatraju se slučajevi kod kojih je zdravstvena zaštita bila planirana, kao što su dijagnostika, terapijski postupci, operativni zahvati, porođaji i slično”, pojašnjavaju iz hercegovačkog Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Podsjećamo, osigurane osobe koje su koristile zdravstvenu zaštitu u inozemstvu, a prije odlaska nisu pribavile odgovarajuću potvrdu, troškove korištenja zdravstvene zaštite snose lično i nemaju pravo na refundaciju. Prije odlaska na putovanje potrebno je od porodičnog ljekara uzeti izvod o zdravstvenom stanju te potom s tim izvodom najkasnije sedam dana prije odlaska u inozemstvo podnijeti zahtjev za izdavanje potvrde za korištenje zdravstvene zaštite. Potvrda se izdaje na period ne duži od 30 dana, najkasnije u roku od pet dana, a plaća se 1 KM prilikom preuzimanja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision