Tuesday, 7. December 2021.
Unsko-sanski kanton -1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Oktobra. 2021. Svijet
Berlin traži dokaze da Sjeverni tok 2 ispunjava zahtjeve

Njemački energetski regulator saopćio je da očekuje od švicarske kompanije Sjeverni tok 2 (Nord Stream 2) da pruži uvjeravanja da istoimeni plinovod ispunjava zahtejve tog tijela za certifikaciju tako što će dostaviti ažurirane informacije o toj infrastrukturi.

“U komunikaciji smo s kompanijom Sjeverni tok 2 i očekujemo da će biti dostavljeni neophodni dokazi. U Bundesnecagenturi pažljivo provjeravamo usklađenost s regulatornim zahtjevima“, navodi se u saopćenju regulatora, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Njemačka energetska agencija je također navela kako razmatra zahtjev ukrajinske plinske kompanije Naftogaz i plinske kompanije GTSOU za učešće u procesu certifikacije Sjevernog toka 2.

Putin o isporuci i nestašici

S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin je najavio kako će druga cijev plinovoda biti napunjena do sredine ili kraja decembra i poručio da je Rusija spremna početi snabdjevati Evropu plinom preko Sjevernog toka 2 čim dobije odgovarajuću dozvolu njemačkog regulatora.

“Prva cijev Sjevernog toka 2 već je napunjena plinom. Ako sutra njemački regulator da dozvolu za snabdjevanje, odmah narednog dana će krenuti isporuke, 17,5 milijardi kubnih metara“, rekao je on.

Podsjetio je da će ovim plinovodom biti isporučivano ukupno 55 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje.

“S obzirom na to da će nestašica plina na evropskom tržištu, prema našim proračunima, iznositi 70 milijardi kubnih metara, 55 milijardi kubnih metara je dobar obim“, kazao je Putin.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision