Saturday, 15. May 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Juna. 2020. Bosna i Hercegovina
Berlin od 1. jula predsjedava EU: BiH se uzda u njemačku podršku

Njemačka 1. jula preuzima predsjedavanje EU, a s obzirom na to da se radi o najjačoj i najuticajnijoj zemlji EU koja ima interese u našem regionu, postavlja se pitanje šta mogu da očekuju BiH i zapadni Balkan.

Iako još nema zvaničnih informacija o konkretnim pitanjima koja planiraju pokrenuti, jasno je da će najveći fokus u regionu biti odnos Beograda i Prištine, s obzirom na to da bi rješenje tog problema moglo postaviti temelje za rješavanje drugih pitanja u Evropi, posebno kada je riječ o problemu Ukrajine, posljednjem neriješenom evropskom pitanju ne računajući region Balkana.

U Ambasadi Savezne Republike Njemačke u Sarajevu za “Nezavisne” kažu da će koraci, kad je u pitanju BiH, povodom njemačkog predsjedavanja biti predstavljeni javnosti narednih dana.

Na stranici Ministarstva spoljnih poslova Njemačke navedeni su koraci koji se odnose na opšta pitanja kojima će se baviti, a odnose se na pitanje korone, oporavak privrede, ekologiju i klimatske promjene, te jačanje mobilnosti unutar EU.

Što se tiče političara i analitičara u BiH, većina smatra da će korona zasjeniti sva druga pitanja, pa i probleme s kojima se suočava zapadni Balkan.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, za “Nezavisne” kaže da se nada da će Njemačka pomoći da BiH dobije veću podršku i pomoć.

“Nema napretka ako iz EU dolaze samo uslovljavanja, potrebna je i konkretna pomoć za ekonomski razvoj i poboljšanje života naših građana. Nadamo se da će ekonomska pitanja biti dominantna u vrijeme predsjedavanja Njemačke i da će BiH biti bliže kandidatskom statusu”, rekao je on.

Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NS RS, ocjenjuje da  će se Njemačka fokusirati na ekonomski oporavak od virusa korona, ali dodaje da iz razgovora s derventskim privrednicima čuje da će njemačke mjere imati efekta na bh. privredu.

“Ono što me pomalo brine je pitanje Kosova i kako će se taj problem odraziti na nas. Koliko sam shvatio, u njemačkom fokusu će biti pokušaj da Srbija i  Kosovo probaju da riješe stvari koje su ostale nedefinisane”, ističe Žunić za “Nezavisne”. Nada se da će ipak njemački fokus tokom predsjedavanja biti ekonomske prirode i da će pomoći bh. ekonomiji da prevlada posljedice korone.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, kaže za “Nezavisne” da je Njemačka ključna zemlja EU i da je iz tog ugla važna i za naš region, ali očekuje da će najviše energije potrošiti na probleme unutar EU, posebno ekonomske prirode.

“Mislim da neće imati mnogo vremena za zemlje zapadnog Balkana, koje neće biti u fokusu i prioritet interesovanja. S druge strane, zemlje zapadnog Balkana, a prije svega BiH, u ovom trenutku su potpuno nespremne za bilo kakav korak naprijed u EU integracijama”, ocjenjuje on.

Srećko Latal, sarajevski analitičar, smatra da Balkan ne treba da ima prevelika očekivanja od njemačkog predsjedavanja, posebno zbog izazova koje ima unutar EU.

“Za nas možda najbitnije dešavanje koje se očekuje do kraja godine je objavljivanje konkretnih uslova pod kojima će balkanske zemlje moći pristupiti fondu pomoći od 3,3 milijarde eura, koji je EU ponudila regionu krajem aprila. Međutim, imajući u vidu političku situaciju u BiH i činjenicu da se vladajuće stranke ne mogu dogovoriti niti o formiranju, niti o funkcionisanju vlasti na raznim nivoima, te činjenicu da zbog toga BiH još nije usvojila budžet za ovu godinu, bojim se da će ova ponuđena pomoć biti još jedna prilika koju će BiH propustiti da iskoristi”, kaže Latal za “Nezavisne”.

Tanja Topić, banjalučka analitičarka, takođe smatra da su očekivanja u BiH prevelika, posebno imajući u vidu virus korona i krizu koju je on izazvao.

“Svakako će Njemačka nastojati poduprijeti zapadni Balkan i uraditi mnogo toga kako bi pokazala da nam je mjesto u evropskoj porodici. Već sad imamo puno znakova dobre volje da nas se na putu ka EU pojačano podrži. Njemačka neće samo nijemo posmatrati naše tapkanje u mjestu”, zaključuje Topićeva.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision