Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton -5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Bećirović neutemeljenim ocijenio Dodikove stavove o učešću BiH na samitu u Tirani

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović odgovorio je na stavove predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o usklađivanju stavova sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, vezano za učešće države Bosne i Hercegovine na Samitu EU – zapadni Balkan 6. decembra u Tirani.

“Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija. Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike države Bosne i Hercegovine”, poručio je Bećirović.

Bećirović je također istakao da susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici Bosne i Hercegovine, već da o tome odlučuju nadležni organi države Bosne i Hercegovine.

“Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu. Bilo kakvo usaglašavanje stavova između predsjednika bh. entiteta Republika Srpska i predsjednika Srbije nema nikakav odraz na odluku države Bosne i Hercegovine”, naveo je Bećirović.

Član Predsjedništva BiH Bećirović dalje je naveo da Dodik i Republika Srpska nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu učestvuju na ovom samitu u Tirani.

“Besmisleno je uopće pominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na samitu u Tirani. Predsjedništvo BiH je donijelo odluku, kojom je prihvatilo poziv za učešće na Samitu EU-Zapadni Balkan te se usaglasilo u vezi s tim ko treba predstavljati Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Bećirović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision