Subota, 12. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Oktobra. 2019. Zanimljivosti
Beč okružen vinogradima – ima jedan i u samom centru grada

Beč je jedina metropola u svijetu koja u sklopu grada posjeduje ekonomski značajane vinograde koji se prostiru na preko 700 hektara površine. Ta se vinogradarska područja ne nalaze samo u okolnim gradskim četvrtima kao što je Döbling, Ottakring i Floridsdorf, nego i u samom centru grada Beča.

Naime, na trgu Schwarzenbergplatz, ispred Palače nadvojvode Ludwiga Viktora najmanji bečki vinograd ondje raste već 150 godina.

Vinogradi kao prostor za odmor

Ondje se preko 20 godina tradicionalno odvija berba grožđa u kojoj je prije nekoliko dana sudjelovao i bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

Vino je neposredno povezano s načinom života u našem gradu i istovremeno predstavlja važan gospodarski faktor“, tom je prilikom rekao je Ludwig napomenuvši da u Beču postoje strogo zaštićene vinogradarske površine, što doprinosi visokoj kvaliteti života u gradu. Takav kultivirani krajolik važan je prostor za odmor iz kojeg se dobivaju razne izvrsne vinske sorte.

Primjer je vinarija Mayer am Pfarrplatz koja obrađuje taj, posljednji vinograd u centru Beča te proizvede oko 50 do 60 boca miješanog vina koje će i ove godine ponovo biti prodano na dražbi u dobrotvorne svrhe.

Svake godine proizvedu oko 20.000 hektolitara vina

U Beču postoji više od 180 vinarija koje svake godine proizvedu oko 20.000 hektolitara vina, navodi EurocommPR. Pritom oko 80 % vinogradarskih površina otpada na uzgoj za proizvodnju bijelih, a oko 20 % na uzgoj crnih vinskih sorti. Najčešće se proizvode veltlinac zeleni, rajnski rizling, pinot bijeli, chardonnay i graševina.

Osim tradicionalnih vinskih konoba (Heuriger) u vinsku kulturu grada spada i zaštićena miješana vinska sorta “Wiener Gemischter Satz”. Ovo vino proizvodi i vinarija Cobenzl, jedna od najpoznatijih bečkih vinarija kojom više od 100 godina upravlja grad Beč, a koja je nedavno odlikovana certifikatom održivosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision