Subota, 21. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 20° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Septembra. 2019. Bosna i Hercegovina
Bećirović: Vučiću pomiri se s činjenicom da je glavni grad države BiH Sarajevo, a ne Beograd

Današnji sastanak predsjednika srpskih parlamentarnih stranaka iz bh. entiteta RS u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o “važnim nacionalnim pitanjima” samo je još jedna u nizu potvrda da Vučić nije odustao od pogubne velikosrpske politike.

Poručio je to u izjavi za medije delegat u Domu naroda PS BiH i potpredsjednika SDP-a BiH Denis Bećirović, “povodom nastavka velikosrpske politike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”.

“Sazivanje dijela srpskih političkih zvaničnika iz drugih nezavisnih i suverenih država tako često nije radio ni režim Slobodana Miloševića za vrijeme vođenja agresorskih ratova protiv susjednih država. Očigledno, Vučić je odlučio da nadmaši i samog Miloševića. Glavni grad građana i naroda u Bosni i Hercegovini je Sarajevo, a ne Beograd. Kada to Vučić istinski shvati i prihvati onda će i prestati njegovo neovlašteno sazivanje dijela srpskih zvaničnika na učestale političke raporte u Beograd”, smatra Bećirović.

Kako kaže, krajnje je vrijeme da međunarodni i domaći zvaničnici upozore Vučića da se treba prestati “ponašati kao predsjednik velike Srbije, kao i da se zauvijek pomiri s činjenicom da neće biti stvaranja velike Srbije na račun nijednog centimetra države Bosne i Hercegovine – Nikada!”.

“Zato Vučić treba prestati neovlašteno sazivati političke zvaničnike iz pojedinih dijelova drugih međunarodno priznatih država u Beograd i glumiti lažnog mirotvroca na način kako to niko u Evropi ne radi u XXI. stoljeću. Kao zagovornik velikosrpstva, i u ratu, i u miru, on bi trebao prestati igrati na opasnu kartu obmana, podvala i podrivanja države Bosne i Hercegovine. Također, Vučić bi trebao, napokon, prestati biti političar koji želi političko licemjerje prometnuti u konstruktivnu politiku”, poručio je Bećirović.

Budućnost države Bosne i Hercegovine, mir, stabilnost i napredak nikada, navodi potpredsjednik SDP-a, nisu i neće zavisiti od jedne ličnosti, posebno ne od ličnosti “Aleksandra Vučića, nekada deklariranog četnika a danas lažnog ‘stabilizatora’ političkih prilika u regionu”.

“Krajnje je vrijeme da Vučić prestane igrati dvostruku igru koja se svodi na to da on svoju retoriku gradi na tobožnjem pomirenju i smirivanju tenzija, dok, istovremeno, svojom stvarnom politikom podiže tenzije, podriva suverenitet susjednih država i raspiruje negativnu energiju u cijelom regionu. Kao što je nekada Slobodan Milošević koji se zapadnoj javnosti predstavljao kao mirotvorac i demokrata (u trenutku kada je projekat Srpske akademije nauka i umjetnosti bio u fazi realizacije a Milošević njegov izvođač radova) koristio Šešelja i Vučića tokom 90-ih godina XX. stoljeća, tako danas i Aleksandar Vučić u svojoj „pomiriteljskoj“ politici koristi političke marionete poput Dodika i njemu sličnih političara, ističe Bećirović.

Vučić bi, dodaje, trebao shvatiti da opasni tekstovi Memoranduma SANU I, Memoranduma SANU II nisu siguran i pametan putokaz za budućnost.

“To je putokaz za novu destabilizaciju i nesreću. Zato bi bilo dobro da Vučić zaboravi memorandume i odbaci neostvarive velikodržavne planove! Vučić mora prestati riječima podržavati, a djelima potkopavati državu Bosnu i Hercegovinu i unositi razdor i nemir među bosanskohercegovačke građane i narode! Neka to učini zbog sigurnije i bolje budućnosti Bosne i Hercegovine i Srbije”, zaključio je u saopćenju Bećirović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision