Subota, 12. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Oktobra. 2019. Region
Bećirović: “Mali šengen” je dobitak za sve i snažan signal za EU
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, doc. dr. sci. Zijad Bećirović za Vijesti.ba komentarisao je najavljeno uspostavljanje zone “mini Šengena”, koje su u Novom Sadu  dogovorili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te premijeri Albanije Edi Rama i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Bećirović kaže da je to jedan od rijetkih pozitivnih događaja u regionu kada se radi o međudržavnoj saradnji. Smatra da sasvim sigurno najveća zasluga pripada Vučiću, koji je u posljednje vrijeme najaktivniji u regionu i koji pokušava da rebranduje Srbiju, te je nanovo pozicionira u regionalnim i međunarodnim odnosima.

– Slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala je ključno civilizacijsko dostignuće ukoliko želimo da unaprijedimo naše međusobne odnose i osiguramo svekoliki prosperitet ljudi na ovim prostorima. Uzmimo u obzir podatak Svjetske banke, da se na graničnim prelazima u regionu godišnje nepotrebno izgubi 26 miliona sati. Zamislite koliki je to gubitak. A koliko je još drugih gubitaka zbog neracionalizacije. Svu tu racionalizaciju možemo sprovesti uglavnom bez većih dodatnih sredstava – navodi Bećirović.

“Mini Šengen” je, ocjenjuje, nadgradnja, odnosno optimizacija centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA.

– Mislim, da će se čak i oni koji nemaju namjeru da u ovome učestvuju, a radi se o Crnoj Gori, morati na kraju uključiti, jer nijedna vlast neće moći izdržati pritisak domaće javnosti, odnosno da sebi priušti da u ovome ne sudjeluje. To je dobitak za sve – ističe naš sagovornik.

Potcrtava da je sa skupa u Novom Sadu poslat poziv svima da se uključe u ovaj projekat, jer ga smatraju zajedničkim i niko ga nema pravo sebično prisvajati/individualizirati.

– Ovo je prva faza, ide se korak po korak. Bojim se, kada bi se svi čelnici odjednom okupili, da bi u startu ova prijemčiva inicijativa već propala – naglašava Bećirović.

U projekat ‘mini Šengena’, uvjeren je, uključit će se sve zemlje regiona.

– Ja u to ne sumnjam. Ne možete ostati po strani kada se radi o dobrim stvarima. Građani žele da osjete bolji život i niko nema pravo da im to spriječi ili onemogući – konstatuje Bećirović.

Naredni sastanak predstavnika Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije planiran je za 10. novembar u Ohridu. A potom će uslijediti i skup u Albaniji, na koji su pozvani i predstavnici ostalih zemalja – BiH, Crne Gore i Kosova.

Naš sagovornik smatra kako je važno da se ovaj projekat razvija korak po korak, i da će se ozbiljnim pristupom pokazati da region može pokrenuti pozitivne procese.

– Ovo je sasvim sigurno pozitivan proces u kojem svi dobivaju. Ne vidim nijednog razloga da se svi ne odazovu pozivu na taj sastanak i sudjelovanje u ovom važnom projektu, koji će olakšati život i biznis te unaprijediti saradnju u regionu – dodaje Bećirović.

Na ovaj se način, kaže direktor IFIMES-a, šalje snažan signal Evropskoj uniji da povede više računa o Zapadnom Balkanu.

– Test za EU bit će već naredne sedmice kada se treba odlučivati o dodjeli datuma za početak pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ne bude li EU dodijelila datume za početak pregovora, opravdanim će se postaviti pitanje ima li uopšte smisla težiti za članstvom u EU – zaključuje Bećirović u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision