Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Novembra. 2021. Svijet
Baltičke države upozoravaju na mogući vojni sukob na granici s Bjelorusijom

Baltičke države članice Evropske unije upozorile su na moguću vojnu eskalaciju sukoba zbog migranata koji iz Bjelorusije pokušavaju doći do Evropske unije.

Ministri odbrane baltičkih država upozorili su da uska grla migranata, za koja EU tvrdi da ih Minsk namjerno stvara, prijete velikom dijelu istočnog krila bloka i da bi čak mogla izazvati vojni sukob.

Naglašavajući bilateralnu podršku svojih zemalja Poljskoj, ministri su također pozvali EU “da poveća svoju podršku poboljšanju sigurnosti na svojim vanjskim granicama”.

Stotine migranata, uključujući mnogo djece, borave na otvorenom na veoma niskim temperaturama duž zapadne granice Bjelorusije s Evropskom unijom.

Migranti, uglavnom s Bliskog istoka, su sada u bezizlaznoj situaciji između autoritarnog režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je optužen da im je pomogao doći do pograničnog područja, i poljske vlasti koje ih odbijaju pustiti na teritoriju EU.

Lukašenko se čvrsto odupire sve većem pritisku na svoj režim. U četvrtak je zaprijetio da će smanjiti opskrbu gasom Evropi.

Samo mali dio plina stiže u Evropu kroz cjevovode koji prelaze bjeloruski teritorij. Većina stiže preko Ukrajine i baltičkog plinovoda Sjeverni tok 1.

Poljska, koja je sedmicama jačala svoju graničnu sigurnost, zatražila je pomoć u sprečavanju ilegalnog ulaska od strane migranata, kojih je sada sve više.

Poljske vlasti su u četvrtak saopštile da se velika grupa migranata tokom noći pokušala probiti na poljski teritorij.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision