Četvrtak, 26. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 17° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Septembra. 2019. Bosna i Hercegovina
Bakir Izetbegović i Dragan Čović danas razgovaraju o formiranju vlasti
Sastanak koji će predvoditi predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održat će se poslije podne u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Glavna tema razgovora bit će aktuelna situacija u našoj zemlji te formiranje vlasti na nivou institucija Bosne i Hercegovina i bh. entiteta Federacija BiH.

Uprkos tome što su izbori u Bosni i Hercegovini održani u oktobru 2018. godine političke stranke ni do danas nisu uspjele dogovoriti formiranje novih saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH.

Proces imenovanja novog saziva državne vlade na čelu sa Zoranom Tegeltijom iz SNSD-a blokiran je zbog odluke SNSD-a da ne poštuje Zakon o odbrani BiH i na taj način blokira NATO put BiH.

Što se tiče Federacije BiH, politička stranka Dragana Čovića ranije je u nekoliko navrata otvoreno uslovljavala formiranje Vlade FBiH izmjenama Izbornog zakono BiH uprkos tome što se izborno zakonodavstvo mijenja u Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne na nivou federalnih institucija.

Koalicioni partneri nisu čak dogovorili ni imenovanje predsjednika i dva potpredsjednika bh. entiteta FBiH što je prvi korak ka formiranju Vlade FBiH. Šta više, u Domu naroda Parlamenta FBiH nisu izabrana ni stalna radna tijela, a također nije kompletirano ni rukovodstvo Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH s obzirom na to da nikada nisu imenovani zamjenici predsjedavajućih iz reda srpskog naroda.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision