Subota, 30. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Januara. 2021. Zanimljivosti
Bajkoviti prizori planinskog sela na Bjelašnici pod snježnim pokrivačem

Bosna i Hercegovina poznata je po netaknutoj prirodi i bajkovitim krajolicima. Međutim, ponekad nismo ni svjesni ljepote koja nas okružuje, no Helifilm je to i ovaj put uočio.Bh. planine, a naročito planinska sela prava su oaza mira i utočište od gradske vreve. U centralnom dijelu BiH nalazi se planinsko selo Rakitnica, u čijoj blizini na nadmorskoj visini od 1.520 metara izvire istoimena rijeka.

Selo Rakitnica smješteno je s južne strane Bjelašnice, nekada je bilo naseljeno, a danas gotovo prazno. Najčešći posjetioci sela su planinari kojima je ovo područje nezaobilazna destinacija.

Rakitnica je jedna od najveći pritoka Neretve, koja je stvorila kanjon dug 26 km koji je jedan od najdubljih klanaca Evrope, morfološki fenomen i idilično čudo divlje prirode.

Ova tipična planinska rijeka duboko se usjekla između Bjelašnice sa desne i Visočice s lijeve strane praveći kanjon koji je oduvijek bio izazov za ljubitelje prirode, planinare i alpiniste. Tok rijeke Rakitnice je divlji i teško pristupačan, a kao takav stanište je za 32 vrste endemskih biljaka, ali i brojnih životinjskih vrsta koje svoje sklonište nalaze u okrilju netaknute prirode.

Entuzijasti i ljubitelji adrenalina jednoglasni su da se najatraktivniji dio toka Rakitnice nalazi između mosta na saobraćajnici Lukomir – Bobovica do Lučice. To je tok rijeke od 4 do 5 km s padom od oko 300 m i brojnim slapovima i vodopadima.

Posjetitelji ovog područja dugo pamte sve čari, ali i izazove koje susreću prilikom boravka.

Iako je do kanjona Rakitnice teško doći tokom zimskih mjeseci, prizori netaknute prirode upakovane u snježni pokrivač nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision