Utorak, 28. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 16° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Januara. 2020. Svijet
Pariz: Makron ne odustaje od reformi, sindikati od protesta

Francuski predsjednik Emanuel Makron ne odustaje od promjene komplikovanog penzionog sistema kojeg naziva zastarjelim i nepravednim, pa će se predlog reformi naći pred skupštinom sljedećeg mjeseca, dok sindikati radnika širom zemlje ustrajavaju u otporu organizujući najduži protest radnika u Francuskoj od 1968. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Iako je napravio ustupke nekim sindikatima, Makron ne odustaje od reforme koja je zvanično predstavljena Savjetu ministara u Jelisejskoj palati, navodi Rojters.

Lideri sindikata priznaju da je trenutak za djelovanje “sad ili nikada” prije nego što nacrt zakona bude upućen u parlament gdje Makronova stranka ima većinu.

Francuski sindikati zaprijetili su nastavkom protesta, ali i industrijskih akcija u narednim mjesecima, tražeći način da prisile Makrona da odustane od najveće penzione reforme u zemlji poslije Drugog svjetskog rata, ukazuje Frans 24.

Poslije kratkog predaha, francuski sindikati su 24. januara organizovali nastavak demonstracija kako bi pokazali svoju “odlučnost” da zaustave Makronov plan.

U Narodnoj skupštini će biti uspostavljena komisija za ispitivanje reformi i saslušanje sindikata i poslodavaca, piše londonski Indipendent, ukazujući da će rasprave o nacrtu početi 17. februara, dok se vlada nada da će zakon biti usvojen do početka marta.

Industrijske akcije, čiji nastavak sindikati najavljuju, prošle sedmice uključivale su trodnevnu protestnu šetnju lučkih radnika u luci Rouen, kao i zatvaranje najveće francuske hidroelektrane u blizini Grenobla.

Premijer Filip optužio je radnike koji su ugrozili kritičnu infrastrukturu za “nepoštovanje demokratije i zakona”, dok je šef sindikata CGT-a Filip Martines rekao da vlada “odbija da prizna nezadovoljstvo”.

Umjerenija konfederacija sindikata CFE-CGC istakla je da će se zbog članova koje je teško mobilisati i koji imaju svoje odgovornosti “odmoriti poslije akcije od prošlog petka” kada su obustavljene velike transportne mreže i druge javne usluge.

Sindikat CGT nabrojao je više od 350 protesta koji su održani u cijeloj zemlji u petak, na 51. dan štrajka što je, ukazuje Indipendent, najduži protest radnika u Francuskoj od 1968. godine.

Uprkos poremećajima, podrška javnosti za štrajkove i dalje je snažna, dodaje list. Prošlonedjeljna anketa BFM TV je pokazala da 61 odsto Francuza smatra da bi Makron trebalo da uvaži proteste i povuče predlog.

Makronova reforma ima za cilj da pojednostavi sve skuplji sistem koji nekim ljudima omogućava odlazak u penziju već u 50-im godinama života, ali sindikati predložene reforme vide kao napad na teško osvojena radnička prava i način života u Francuskoj, ukazuje Asošiejtid pres.

Novi penzioni plan će usmjeriti 42 sistema u jedinstveni penzioni sistem koji se odnosi na sve radnike i u javnom i u privatnom sektoru. Plan će ukinuti posebne odredbe za određene radnike, uvešće prikupljanje penzionih bodova, kao i minimalnu penziju.

Predlog zakona koji je vlada predstavila u petak ostavlja mnoga pitanja bez odgovora, ističe AP dodajući da su ministri u vladi izbjegli pitanja o centralnom problemu: hoće li se prag za penzionisanje povećavati i za koliko. Trenutno, francuski radnici mogu ostvariti punu penziju sa 62 godine.

Vlada je, ističe AP, početkom mjeseca odustala od planiranog povećanja starosnog praga za ostvarivanje pune penzije na 64 godine, barem zasad. Umjesto toga, Filip je pristao na pregovore sa sindikatima kako bi novi penzioni sistem bio finansijski održiv – a to će vjerovatno zahtijevati konačno povećanje starosne granice za penzionisanje.

Makron tvrdi da je stari sistem bio nepravedan, zastareo i preskup za zemlju s rastućim životnim vijekom. U posljednje tri decenije vlade su nastojale da promijene penzioni sistem, ali svaka je reforma izazvala velike demonstracije, ukazuje agencija.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision