Saturday, 26. November 2022.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Februara. 2021. Svijet
Austrijski kancelar Kurz će predložiti EU da vakcinisani imaju propusnice za putovanje

Austrijski kancelar Sebastian Kurz smatra da oni koji su vakcinisani protiv koronavirusa, koji su testirani ili oporavljeni od virusa moraju imati “zelenu propusnicu”. Predložit će da takve propusnice postoje u svim članicama Evropske unije.

Ukazao je na značaj onoga što on zove “zeleni pasoš” za ljetni odmor.

Napomenuo je da u Izraelu nešto slično već postoji i očekuje da to bude slučaj i u EU. Mišljenja je da bi to bilo tehnički lako izvodivo. Naime, svi bi se mogli identificirati mobitelima.

Kurz je izjavio da je o propusnicama već razgovarao s brojnim zvaničnicima EU, kao i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Nada se da će ostale države Starog kontinenta prihvatiti ideju uprkos što neke imaju rezerve prema ovom prijedlogu.

“Ako ne uspije, onda ćemo pristupiti ovom projektu na nacionalnoj razini i pokušati pronaći zajednički put sa zemljama u susjedstvu i šire”, kazao je.

Postojanje propusnica pravda željom ljudi za što skoriji povratak normalnom životu. Zato uvjerava da bi sa propusnicama bilo apsolutno realno očekivati povratak normalnog ljeta.

Međutim, austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober je ukazao da odluka o eventualnim benefitima za vakcinisane osobe neće biti donesena prije aprila. Ocijenio je da se ne treba žuriti u donošenju odluka po ovom pitanju.

Posebno se ističe važnost kako se odnositi prema osobama koje ne budu vakcinisane.

Opozicija je kritikovala Kurzov prijedlog. Iz desničarske Slobodarske stranke (FPO) su poručili da kancelar nikako ne može da izađe iz sna o nadzoru nad ljudima.

Neke evropske zemlja nisu baš saglasne o tome da postoje ovakve propusnice. Njemačka i Francuska strahuju od toga da bi se nejednako tretirali vakcinisani i nevakcinisani, dok drugi podsjećaju da još nije ni poznato da li vakcina onemogućava prijenos virusa, objavila je državna televizija ORF.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision