Petak, 19. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 20° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Jula. 2019. Svijet
Austrija nominirala Hahna za treći mandat evropskog komesara
Austrijski parlament i vlada u četvrtak su nominirali aktuelnog evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahn da nastavi obavljati tu dužnost još jedan petogodišnji mandat.

Austrijska kancelarka Brigitte Bierlein izjavila je kako vjeruje da je Hahn, aktuelni evropski komesar za politiku susjedstva i proširenja, “izuzetno prikladan kandidat” za tu ulogu, i zahvalila svim strankama za podršku novom Hahnovom mandatu na poziciji evropskog komesara.

Komentirajući spekulacije da bi novoizabrana predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen mogla odbaciti obnovu Hahnovog mandata jer nastoji stvoriti komisiju u kojoj bi bilo 50 posto žena, Bierlein je izjavila da je to “malo vjerovatno”, javila je austrijska novinska agencija APA.

Bierlein je kazala da je veća zastupljenost žena bitna i pohvalila je izbor Von der Leyen kao prve žene na čelu Evropske komisije, ali je istraknula da je Hahn zadobio veliku podršku u austrijskom parlamentu.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen također je čestitao Hahnu i poželio mu sve najbolje, rekavši kako se nada da on može sarađivati s Von der Leyen na “unapređenju našeg evropskog projekta”.

Hahn je izrazio zahvalnost i kazao je kako bi volio da ostane u domenu vanjske politike u komisiji.

Također je kazao da je stvorio važan lanac veza tokom mandata na komesarskoj poziciji do sada, i naglasio značaj “kontinuiteta” u vanjskoj politici, prenosi Xinhua.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision