Friday, 3. December 2021.
Unsko-sanski kanton 0° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Jula. 2021. Svijet
Austrija istražuje pojavu tajanstvene bolesti među američkim diplomatama
Austrija sarađuje s američkim vlastima da istraži slučajeve pojave tajanstvene bolesti nazvane “Havana sindrom” koja se, kako se sumnja, pojavila među američkim diplomatama u Beču, saopštilo je jučer Ministarstvo vanjskih poslova Austrije.
Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u junu da SAD sprovode veliku istragu o tome ko i šta je izazvalo pojavu za koju sumnjaju da su “usmjereni” napadi radio frekvencijama na američke diplomate, koji dovode do različitih neuroloških oboljenja, a prvi put su se dogodili u kubanskoj prijestonici Havani 2016.

Magazin New Yorker u petak je objavio da je, otkako je predsjednik Joe Biden stupio na položaj u januaru, oko 20 američkih obavještajnih zvaničnika, diplomata i drugih zvaničnika u Beču prijavilo simptome slične “sindromu Havana”, zbog čega je ta prijestonica drugo najveće žarište poslije Havane.

“Ove izvještaje shvatamo veoma ozbiljno i u skladu sa svojom ulogom države – domaćina sarađujemo sa američkim vlastima da zajednički utvrdimo šta je dovelo do ove pojave. Sigurnost diplomata i njihovih porodica u Beču je od najvećeg značaja za nas”, navelo je austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova u kratkom saopštenju.

Portparol Državnog sekretarijata izjavio je da SAD “intenzivno istražuju” prijavljene slučajeve među osobljem američke ambasade u Beču.

Nekada centar hladnoratovskih zavjera i operacija, Beč je sada domaćin nekoliko agencija UN-a i Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, što znači da veće zemlje poput SAD i Rusije često imaju po troje ambasadora i veliko diplomatsko prisustvo u Austriji.

Zbog toga je Beč odavno važan centar diplomatskih aktivnosti ali i špijunaže, budući da mnogi špijuni operišu pod plaštom diplomatije.

Prema Ministarstvu vanjskih poslova Austrije, u Beču trenutno radi 158 američkih diplomata.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision