Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Novembra. 2021. Zanimljivosti
Astronauti složni uprkos tenzijama među državama

Francuski astronaut Toma Peske (Thomas Pesquet) koji se nedavno vratio sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) gde je boravio kao predstavnik Evropske svemirske agencije, izjavio je da se astronauti dobro slažu uprkos tenzijama među državama, prenio je radio Frans enfo (France Info).

Komentarišući nedavni incident u svemiru i uništavanje ruskog satelita koje je dovelo do otpada potencijalno opasnog za ISS i do tenzija među država, Peske je izrazio nadu da će napetosti nestati jer ih nema kod astronauta.

“Uvijek postoji dobro slaganje među članovima posade, čak i kad postoje tenzije među državama”, rekao je Peske u Kelnu gdje se nalazi na rehabilitaciji i navikavanju na Zemljinu težu poslije šestomesečnog boravka u svemiru.

Peske je rekao da astronauti ne govore o politici ili religiji, jer su to teme koje mogu u gotovo 99 odsto slučajeva da dovedu do rasprave.

“Dovoljno smo inteligenti da svoje stavove i uvjerenja zadržimo za sebe i trudimo se da sve dobro funkcioniše. Jedna od uloga misije ISS-a jeste da astronauti pokažu da saradnja postoji, da sve funkcioniše”, rekao je Peske.

Dodao je da nije bio zabrinut što su austronauti koji su nedavno stigli u ISS nekoliko sati iz predostrožnosti boravili u kapsulama spremni za eventualnu hitnu evakuaciju.

“To je jedan od scenarija za koji se pripremamo. Preduzimamo ogromne mjere predostrožnosti kako bismo osigurali bezbjednost posade, opreme i cele ISS. Čim imamo i najmanju sumnju, pripremamo se za najgori scenario”, rekao je Peske i ocenio da su astronauti dobro postupili.

Prema njegovim riječima, to je bila “ispravna odluka”.

“Dio našeg posla je brza reakcija, zbog toga i imamo obuke”, rekao je Peske, koji je bio komandant ISS i jedna je od omiljenih ličnosti u Francuskoj.

Frans enfo je podsjetio da je incident u svemiru izazvao tenzije na Zemlji. NATO je ocijenio kao neodogovoran čin Rusije, dok je Moskva odbacile kao licemerne optužbe SAD koje su je okrivile da je ugrozila bezbjednost posade ISS-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision