Tuesday, 15. June 2021.
Unsko-sanski kanton 15° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Marta. 2021. Zanimljivosti
AstraZenecina vakcina: Šta treba znati?

AstraZenecina vakcina protiv Covid-19 je adenovirusna vakcina koju je švedsko-britanska kompani- ja AstraZeneca razvijala s Univerzitetom Oxford. Nosi nekoliko naziva: AZD1222, ChAdOx1 nCoV-19, Covid-19 Vaccine AstraZeneca te Covishield. Covishield je ista AstraZenecina vakcina, samo se proizvodi u indijskom Institutu za serume prema dogovoru ovog instituta i AstraZeneca.

Bazira se na adenovirusu koji inficira čimpanze, a za čovjeka je bezopasan i ne može se replicirati. Skraćenica ChAdOx upravo označava da se radi o adenovirusu (Ad) čimpanzi (Ch) i da je taj virusni vektor razvijen na Oxfordu (Ox). Zašto baš adenovirus čimpanzi? To je zato što je naš organizam može prepoznati i uništiti adenoviruse koji inficiraju ljude i da je neki adenovirus koji često zaražava ljude, naš bi ga odbrambeni sistem uništio prije nego obavi ono za šta je namijenjen – zato je odabran adenovirus koji nije poznat našem organizmu. Ovo ne znači da će nas ova vakcina pretvoriti u majmune ili nam izmijeniti genetički materijal.

EFIKASNOST VAKCINE

Adenovirus je izmijenjen tako da je u njegov genetički materijal ubačen gen virusa SARS-CoV-2 za sintezu spike proteina, koji u našem organizmu djeluje kao antigen i izaziva imunološku reakciju. Suštinski, radi se o genetički modificiranom, rekombiniranom virusu, ali to nas ne treba plašiti iako većini ljudi zvuči strašno: to je neškodljiv virus, kojem je dodatno onemogućeno da se “razmnožava” u našem organizmu. Trebamo imati na umu da genetički modificirani organizmi već decenijama spašavaju živote i da je humani inzulin koji koriste dijabetičari upravo porijekla iz genetički modificiranih organizama.

Nakon injiciranja vakcina preko adenovirusa isporučuje gen virusa SARS-CoV-2 u tjelesne stanice. Stanice će upotrijebiti ovaj gen za stvaranje spike proteina – onoga na šta naš organizam reaguje kao na strano tijelo. Imunološki sistem osobe prepoznaće taj protein kao strano tijelo i proizvesti antitijela te aktivirati T-stanice koje će ga napasti. Ova vakcina ne sadrži živi virus SARS-CoV-2 te ne može izazvati bolest Covid-19.

S povećanjem razmaka između doza, ova vakcina je efikasnija. Sada se preporučuje da razmak između doza bude veći od 4 sedmice, čak 12 sedmica jer je tada efikasnost oko 82%. AstraZenecino cjepivo smanjuje transmisiju virusa kod vakcinisanih za 67%.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision