Srijeda, 31. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina
Arnaut zatražio informacije o bh. funkcionerima koji koriste pasoše drugih država
Povodom medijskih izvještaja da su zvaničnici u Institucijama Bosne i Hercegovine na službenim putovanjima koristili pasoše drugih država Arnaut je od Granične policije BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH zatražio informacije da li su ti bh. zvaničnici strane pasoše koristili pri prelasku granice Bosne i Hercegovine te, ako jesu, da li su im izrečene prekršajne sankcije u skladu sa Zakonom o putnim ispravama BiH.

“Član 25.a. tog Zakona, naime, jasno propisuje da će se novčanom kaznom od 100 do 400 KM kazniti za prekršaj državljanin BiH koji pređe preko granice Bosne i Hercegovine s putnim ispravama koje nisu uređene ovim zakonom ili s ličnom kartom koja nije lična karta državljana Bosne i Hercegovine. Isti član zakona dalje propisuje da se za ovaj prekršaj može izreći i zaštitna mjera oduzimanja putne isprave, odnosno zaštitna mjera zabrane izdavanja putne isprave do dvije godine”, naveo je Arnaut.

Kako kaže, s obzirom na to da su ovim zakonom uređena isključivo pitanja putnih isprava Bosne i Hercegovine, konkretne vrste koje su propisane članom 4. zakona, jasno je da prelazak granice BiH s putnim ispravama drugih država predstavlja prekršaj kako je navedeno.

“Takve odredbe i sankcije su standardne u brojnim demokratskim državama i one ne dovode u pitanje pravo na dvojno državljanstvo, već isključivo uspostavljaju obavezu da državljani date zemlje prilikom prelaska granice te zemlje imaju koristiti njene putne isprave, a ne putne isprave drugih država”, ističe Arnaut.

Arnaut je istim zastupničkim pitanjima zatražio i informacije o učestalosti ovakvih pojava te da li Granična policija BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH poduzimaju mjere s ciljem upoznavanja svojih službenika, ali i građana Bosne i Hercegovine uopće, o neophodnosti poštivanja svih zakonskih odredbi od svih osoba.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision