Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Decembra. 2021. Zanimljivosti
Arheolozi nemaju pojma zašto su izgrađena kamena vrata na rubovima vulkana

Arheolozi su otkrili 400 misterioznih kamenih struktura postavljenih na rub vulkana u udaljenom pustinjskom dijelu Saudijske Arabije. Tačna starost se tek treba utvrditi, no vjeruju kako su mogla biti izgrađena i prije 7.000 godina.

Te kamene strukture slučajno su pronađene pomoću programa Google Earth, a nazvane su “vrata” jer odozgo gledano zaista podsjećaju na vrata, prenosi Pozitivno.ba.

Izgrađeni su preko drevnih ostataka lave, a neke od tih neobičnih građevina i do četiri puta su duže od nogometnog igrališta.

– Svrha ovih struktura pronađenih u regiji Harrat Khaybar u Saudijskoj Arabiji ostaje nam nepoznata – rekao je David Kennedy sa Univerziteta Zapadne Australije.

Objašnjava kako su tzv. vrata pronađena isključivo u nepristupačnim i negostoljubivim dijelovima polja lave, gdje je voda i vegetacija vrlo oskudna, na mjestima koja su očito vrlo neprijateljska za našu vrstu. Vrata su izgrađena od kamena, zidovi su izgrađeni ugrubo te su niski. Ostaci tokova lave mogu se vidjeti na vrhovima nekih vrata, po čemu se da zaključiti da su starija od njih.

– Neobične nakupine očigledno su najstarije vještačke strukture u tom krajoliku – rekao je dr. Kennedy.

Najmanja vrata su dužine 13 metara, dok ona najduža imaju 518 metara. Brojne strukture imaju više kamenih zidova koji prave pravougaoni dizajn, dok drugi, nazvani vrata tip jedan, imaju jedan zid s gomilama kamenja na krajevima.

Većina ih je otkrivena putem satelitskih snimaka te još nisu provedena konkretna arheološka ispitivanja, a ranije analize su otkrile na hiljade kamenih struktura koje čine geometrijske uzorke širom Bliskog istoka. Oni uključuju dva uzorka u obliku točka koji su stari oko 8.500 godina.

Neki od njih, pronađeni u jordanskoj oazi Azraq, izgledaju kao da imaju astronomsko značenje, izgrađeni tako da su bili usklađeni s izlaskom sunca pri zimskom solisticiji.

Drugi tipovi strukture, poput tzv. zmajeva, koristili su se za lov životinja, a u poljima lave pronađeno je još struktura u obliku točka.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision