Ponedjeljak, 27. Jula 2020.
Unsko-sanski kanton -1° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Jula. 2020. Zanimljivosti
Apple i Samsung više ne žele besplatno davati punjače uz mobilne telefone

Posljednjih se dana u raznim tehnološkim medijima širom svijeta uveliko se raspravlja o tome kako će kupci reagovati na činjenicu da uz pametni telefon više neće dobiti punjač.

Pogledamo li samo malo u historiju vidjet ćemo kako su pametni telefoni prije nekoliko godina stizali u paketu s besplatnim punjačem, slušalicama, ali i maskicama za telefon. Međutim, Apple je najprije izbacio slušalice iz paketa, a sada je sve bliže odluci da iz paketa izbaci i punjač.

Zanimljiva odlika Apple-a temelji se na brizi za zaštitu okoliša, barem ako je vjerovati informacijama iz ove bogate tehnološke kompanije. Naime, Apple smatra kako je punjač za pametni telefon nepotreban elektronski otpad koji se stvara svakog puta kada korisnik kupi telefon s pripadajućim punjačem.

Kažu kako korisnici ionako kući ili u automobilu imaju punjače koji su kompatibilni s pametnim telefonima – pa je dodavanje novog punjača u paket s pametnim telefonom po njima nepotrebno. Prema svemu sudeći, nova generacija Apple pametnih telefona u paketu neće imati punjač – a reakciju na taj potez Apple-a ćemo tek vidjeti.

Apple je prvi izbacio 3.5 mm ulaz za slušalice s pametnog telefona, da bi nakon toga svoju odluku iznimno dobro unovčio – zasebnom prodajom bežičnih slušalica. Mnogi smatraju kako iza priče s izbacivanjem punjača iz paketa stoji slična priča – u kojoj će Apple naknadnom prodajom punjača zaraditi veliki novac.

Nakon priča da Apple planira izbaciti punjač, slična se priča pojavila i u konotaciji sa Samsungom. Naime, južnokorejski mediji pišu kako Samsung od iduće godine ne namjerava isporučivati punjač u svim paketima novih telefona.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision