Četvrtak, 3. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Septembra. 2020. Zanimljivosti
Apple i Google će omogućiti praćenje širenja zaraze koronavirusom i bez posebnih aplikacija

Kako bi se moglo pratiti širenje zaraze koronavirusom, Apple i Google su u maju aktivirali novi API koji razmjenjuje ključeve među mobitelima koji se nađu jedan drugom u blizini.

Takve ključeve prikupljaju aplikacije za praćenje kontakata i imaju svrhu obavijestiti ljude u slučaju da su u kritično vrijeme bili u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom.

Sada Google i Apple već rade na novoj fazi implementacije ovog rješenja, u kojoj više neće biti nužno preuzeti mobilnu aplikaciju, kakvu ima već nekoliko zemalja, da bi se obavijesti o potencijalno zaraznom kontaktu pojavile na ekranu mobitela, piše BBC.

iOS i Android trebali bi uskoro dobiti tu funkcionalnost implementiranu na nivou OS-a.

Svi korisnici ažuriranih Androida i iOS-a na najnovijim verzijama uskoro će moći uključiti praćenje kontakata, a zatim dobiti obavijest ukoliko sistem “primijeti” da su bili u bliskom kontaktu s osobom koja je u međuvremenu dobila pozitivan test na COVID-19.

To bi trebalo pospješiti praćenje širenja zaraze i pridonijeti javnom zdravstvu. Nadogradnje se očekuju u javnoj distribuciji tokom naredne dvije sedmice. Specijalizirane mobilne aplikacije za praćenje širenja zaraze i dalje će biti potrebne. Zaražene osobe bi i dalje, uz posebni identifikator dobiven prilikom testiranja, mogle unijeti podatak o tome da su dobile pozitivan nalaz, kako bi ih sistem označio kao zaražene i svim njihovim nedavnim kontaktima o tome poslao notifikaciju.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision