Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Decembra. 2021. Zanimljivosti
Ananas – Uslovi uspijevanja i način gajenja

Ananas – Uzgoj ovog egzotičnog voća traje 18 mjeseci, od čega pola godine protekne od cvjetanja do sazrijevanja.

Ananas ima velike potrebe za toplotom tokom čitavog razvića. Raspon temperature je 14-40 stepeni, a optimalna je bliža gornjoj granici. Zahtjevi za vlagom, posebno zemljišnom, veliki su – oko 3.000 milimetara padavina godišnje. Uspješna proizvodnja ovog voća nije moguća bez primjene mineralnih đubriva.

Plodove uviti papirom

Na uzgoj ananasa utiču biološke potrebe biljke. Proizvodnja traje 18 mjeseci, a nakon toga biljka cvjeta i donosi plod. Period od cvjetanja do sazrijevanja traje šest mjeseci.

Kada se plod formira, ispod njega se razviju sadnice koje mogu ostati iznad površine zemlje i do četeri mjeseca. Sadnice se skidaju s matične biljke i sade na drugu parcelu, a tom prilikom korijen treba okrenuti naviše. Postoji i mogućnost sadnje ploda, ali tada je period dobijanja novog ploda izuzetno dug, čak tri godine. Razmnožavanje sjemenom nije moguće.

Prije berbe plodove obavezno treba uviti papirom, da ne bi došlo do ožegotina, mada i sami uspravni listovi imaju zaštitinu ulogu. Ubrani plovi se čuvaju u hladnjačama u kojima se kontrolišu vlaga i temperartura. Ananas može da bude uskladišten najviše sedam dana.Ako su plodovi namijenjeni izvozu, beru se nedozreli i sitni, a za domaće tržište ubiraju se potpuno zreli. Zahvaljujući geografskom položaju i klimatskim uslovima u Meksiku se ovo ukusno voće nalazi na trpezama cijele godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision