Četvrtak, 28. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 2° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Novembra. 2019. Zanimljivosti
Analize i nova istraživanja otkrila mogu li mahunarke poboljšati zdravlje srca
Prehrana igra ključnu ulogu u zdravlju. Opće je poznato da konzumiranje dijeta s visokom količinom šećera, soli i masti povećava rizik od lošijih zdravstvenih ishoda.

S druge strane, konzumiranje uravnotežene prehrane bogate svježim voćem i povrćem vjerovatno smanjuje rizik od određenih stanja. Autori nedavne recenzije u časopisu “Advances In Nutrition” željeli su razumjeti kako mahunarke, koje uključuju grah, grašak i leću, utječu na zdravlje srca.

Konkretno su se fokusirali na rizik od kardiovaskularnih bolesti (CVD) i smrtnost od KVB-a, odnosno koronarne srčane bolesti, infarkta miokarda i moždanog udara. Također su istraživali konzumiranje mahunarki u odnosu na dijabetes, hipertenziju i gojaznost.

Zašto mahunarke?

Mahunarke su bogate vlaknima, proteinima i mikronutrijentima, ali sadrže vrlo malo masti i šećera. Zbog toga, kako objašnjavaju autori trenutne studije Američko udruženje za srce, Kanadsko-kardiovaskularno društvo i Evropsko društvo za kardiologiju potiču način prehrane koji naglašava unos mahunarki za smanjenje holesterola, snižavanje krvnog pritiska i regulaciju dijabetesa.

Prehrambene poteškoće

Jedno od glavnih problema s kojim se naučnici susreću prilikom ispitivanja prehrane i zdravlja je zbunjujuće stanje. Naprimjer, ako neko jede više mahunarki od prosjeka, općenito može pojesti i više povrća. Suprotno tome, neko ko pojede malo mahunarki, ukupno može pojesti manje voća i povrća.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision