Subota, 12. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Oktobra. 2019. Region
Analitičari o izborima na Kosovu: Partije koje su dobile većinu da budu nosioci buduće vlasti

Na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, 6. oktobra, pobijedila je dosadašnja opozicija, Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova (LDK).

Na trećem mjestu je Demokratska partija Kosova (PDK) koja je na vlasti bila od 2007. godine, dok je na četvrtom mjestu koalicija AAK-PSD, koju predvodi dosadašnji premijer Ramush Haradinaj.

Iako se još uvijek čekaju konačni rezultati kako bi se vidjelo da li će Samoopredjeljenje Albina Kurtija ostati na prvom mjestu, a LDK Ise Mustafe na drugom, obzirom da je razlika samo oko pet hiljada glasova, politički analitičari vjeruju da će te dvije partije formirati novu Vladu Kosova.

Politikolog sa Kosova Belul Beqaj ocjenjuje da je prilikom formiranja nove Vlade Kosova potrebno racionalno rješenje, koje podrazumijeva poštovanje volje većine građana Kosova koji su se izjasnili za promjene. To, kaže on, znači da partije koje su dobile većinu treba da budu nosioci buduće Vlade, jer bi bilo koje drugo rješenje bilo pogrešno.

“Vjerujem da će se formirati koalicija između Samoopredelenja i LDK-a. Ja znam da ima i takvih i u LDK-u i u Samoopredjeljenju koji ne žele tu koaliciju, ali vjerujem da će biti dominantni oni koji su skloni pozitivnom procesu, te da će ostali koji su smetnja formiranju ove koalicije biti na marginama”.

Po njegovoj ocjeni, LDK ima feniksa koji se zove Vjosa Osmani, koja je kao kandidat za premijerku predstavljena kao nada za oživljavanje LDK-a i koja je uspjela da poveća broj glasača za LDK u odnosu na ranije izbore. S druge strane, kako napominje, Samoopredjeljenje ima lidera Albina Kurtija koji odražava lični integritet, jasno komunicira sa javnošću i pokazuje pozitivne promjene.

Beqaj je mišljenja da zajednički program Vlade ne bi trebao biti problem, zato što su tokom kampanje obje partije kao prioritete isticale vladavinu prava i veting u pravosuđu, što znači ponovnu procjenu sudija i tužilaca. On dodaje da će po pitanju ekonomskog razvoja morati neke stvari da usaglase, pošto Samoopredjeljenje spada u političku ljevicu, a LDK u konzervativnu desnicu.

Politikolog Beqaj ističe i da je do obaranja partija koje su do sada bile na vlasti, došlo, prije svega, zbog toga što su građani glasali protiv onih čija je dugogodišnja vladavina ostavila pogubne posljedice, ali i zato što su pobjedničke partije predstavile neke signale da drugačije vide politiku i vođenje politike.

“Dok se politika komandanata 20 godina služila građanima Kosova, ove partije, barem kako se vidjelo kroz kampanju, žele da politika bude u službi građana. To je suštinska razlika i razlog što mozemo očekivati promjenu”, kaže Beqaj.

Kada je riječ o Srpskoj listi, koja je osvojila više od 52 hiljade glasova i apsolutni je pobjednik među srpskim političkim subjektima, Beqaj naglašava da Srpsku listu kosovski Albanci, ali i autohtoni Srbi, vide kao direktan instrument Beograda.

Po Ustavu Kosova, pored 10 rezervisanih mjesta za Srbe u Skupštini Kosova, u Vladi je jedno ministarsko mjesto rezervisano za Srbe. Kurti je u prvim izjavama nakon izbora poručio da ne želi Srpsku listu u Vladi, ali Beqaj ističe da, iako u Ustavu Kosova ne piše da ministar treba da bude iz Srpske liste, Srpska lista jeste institucionalna realnost na Kosovu i treba se kao takva prihvatiti i poštovati.

I Albin Kurti i Vjosa Osmani, kao kandidati za premijere tokom kampanje, isticali su da će oni na čelu Vlade voditi dijalog sa Srbijom što, kako podsjeća Beqaj, nalaže i odluka Ustavnog suda Kosova, dok predsjednik zemlje ima samo savjetodavnu ulogu u tom procesu. Za Beqaja je, međutim, mnogo veći problem kako će se dijalog voditi, od toga ko će ga voditi.

“Moj problem je da li će se konačno riješiti ovaj proces supstancionalnih razlika u okviru postojećih granica ili će završetak dugoročnog epiloga dijaloga biti promjena granica, što će biti jako važna faza sa jako važnim posljedicama, ne samo u našim odnosima nego i u regionu i nadam se da se ovo drugo neće desiti”, kaže Beqaj.

Podsjetimo, Kosovo je moralo na prijevremene izbore zbog ostavke premijera Ramusha Haradinaja, koji je podnio neopozivu ostavku nakon što je dobio poziv na razgovor kao osumnjičeni od Specijalnog suda za Kosovo.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision