Friday, 25. June 2021.
Unsko-sanski kanton 31° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Aprila. 2021. Bosna i Hercegovina
Amnesty International: Godina kršenja ljudskih prava migranata u Bosni i Hercegovini

U izvještaju Amnesty Internationala (AI) su poražavajuće ocjene o stanju ljudskih prava u BiH, Srbiji i svijetu. U BiH se posebno ističe kršenje ljudskih prava migrantske populacije, a u Srbiji represija tokom demonstracija.

“Političko nedjelovanje Vijeća ministara i nespremnost na svim nivoima vlasti da međusobno sarađuju, dovelo je do neuspjeha u utvrđivanju dodatnih smještajnih kapaciteta i spriječio transfer iż postojećih prihvatnih centara Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u centre pod nadležnošću vlasti u BiH”, navodi se.

U augustu je, kako se navodi, vlada Unsko-sanskog kantona, pozivajući se na nedostatak podrške od strane državnih vlasti, zabranila nove dolaske na teritoriju tog kantona i uvela stroge mjere koje su se ticale migranata i azilanata koji žive izvan službenih centara predviđenih za njihov smještaj.

“Te mjere su uključivale ozbiljna ograničenja slobode kretanja, zabranu okupljanja na javnim mestima i korištenja sredstava javnog prijevoza, kao i zabranu davanja objekata u zakup za migrante”, ističu iz AI.

Evropska komisija je najoštrije osudila te postupke bh. vlasti ocijenivši da su na taj način “podrivana vladavina prava i ugrožavani ljudski životi”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision