Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Juna. 2022. Svijet
Amerika pojačava vojno prisustvo u Evropi dok NATO osnažuje svoj istočni bok,

Američki predsjednik Joe Biden obećao je više američkih trupa, ratnih aviona i ratnih brodova za Evropu nakon što je NATO dogovorio najveće jačanje svojih sredstava za odvraćanja još od Hladnog rata kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Bidenova predanost na NATO samitu u Madridu “da brani svaki centimetar savezničke teritorije” došla je kada je vojni savez predvođen SAD-om pokrenuo i novi plan za jačanje baltičkih država i Poljske protiv svakog budućeg ruskog napada.

Sa više njemačkih, britanskih i drugih savezničkih trupa koje trebaju biti u pripravnosti da se rasporede na istoku Evrope, Sjedinjene Američke Države također povećavaju broj od 100.000 vojnika koji su već u Evropi te slanjem više ratnih brodova u Španiju, aviona u Britaniju i već postavljenog oružja na Baltik te vojnika u Rumuniju.

“Mi to zaista mislimo kada kažemo da je napad na jednog – napad na sve”, rekao je Biden, prenosi Reuters.

Međutim, talijanski premijer Mario Draghi umanjio je prijetnju kratkoročnom oružanom konfrontacijom između NATO-a i Rusije.

“Ne postoji rizik od vojne eskalacije. Moramo biti spremni, ali nema rizika”, rekao je on.

Baltik je prvobitno tražio stalne baze NATO-a i čak desetostruko povećanje prisustva NATO trupa sa oko 5.000 multinacionalnih vojnika prije invazije na Ukrajinu, kao i dodavanje vazdušne i pomorske odbrane.

Ono što je NATO dogovorio u srijedu nije u skladu s tim, ali to znači više savezničkih trupa u Estoniji, Latviji i Litvaniji, te više opreme, oružja i municije koje se šalju u regiju i uspostavljanje sistema brzih pojačanja.

RUSIJA je jučer zaprijetila odgovoriti svojim mjerama na najavljena povećanja broja američkih vojnika u Europi. “Ono što se sada događa (nagomilavanje snaga NATO-a u istočnoj Europi) uvijek će potaknuti mjere kompenzacije s naše strane”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenijela je novinska agencija TASS.  “Nećemo zatvarati oči pred ovim potezom. Imamo sposobnosti i resurse za to. Sigurnost će biti 100 posto zagarantovana”, rekao je Rjabkov.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision