Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Aprila. 2022. Svijet
Američki zvaničnici potvrdili da je krstaricu “Moskva” potopila ukrajinska raketa

Više američkih medija je javilo da su viši američki zvaničnici potvrdili kako je “Moskva”, vodeći brod ruske crnomorske flote, potopljen nakon što je pogođen sa dvije ukrajinske protivbrodske rakete.

Američki zvaničnici su izjavili kako su sada u mogućnosti da potvrde da je krstarica potopljena nakon što su ukrajinske protivbrodske rakete Neptun pogodile brod i izazvale eksplozije na brodu. Također, isti izvori tvrde da je nakon eksplozije bilo žrtava.

Nakon što su se pojavile informacije da je brod pogođen, ukrajinska strana je tvrdila da su oni pogodili brod dok su Rusi tvrdili kako je iz nepoznatih razloga došlo do požara koji je zahvatio skladišta municije.

Nekoliko sati nakon događaja rusko ministarstvo odbrane je saopćilo da je brod potonuo jer je pretrpio štetu u strukturi, a oluja je onemogućila spašavanje.

Potapanje ovog broda predstavlja veliki udar na moral ruske vojske, ali predstavlja i vojni problem jer je “Moskva” bila moćni protivavionski štit za druge brodove ruske crnomorske flote.Protivbrodska raketa Neptun za koju se tvrdi da je potopila brod je u službu ukrajinske vojske ušla u 2021. godini, ima domet od 280 kilometara i namijenjena je za uništavanje brodova do 5.000 tona.Posada “Moskve” je brojala oko 500 mornara, Rusija tvrdi da je posada spašena dok sa druge strane zapadni i ukrajinski izvori tvrde da je veliki broj mornara stradao u eksplozijama i od utapanja.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision