Subota, 21. Novembra 2020.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Novembra. 2020. Svijet
Američka vlada pojačava prijetnje sankcijama zbog plinovoda Sjevernog toka 2

Američka vlada pojačava prijetnje sankcijama u pokušaju zaustavljanja kontroverznog plinovoda Sjevernog toka 2, koji će povezati Rusiju s Njemačkom, rekao je američki dužnosnik viši dužnosnik za dpa.

Želeći ostati anoniman, dužnosnik je rekao da je američka vlada već izdvojila više kompanija i pojedinaca koje bi mogla sankcionirati ne budu li prestali s djelatnostima vezanim uz plinovod, u što je uključen i transport, prenosi Hina.

“U postupku smo pozivanja većeg broja tih kompanija kako bismo ih osvijestili da su uključene u djelatnosti podložne sankcijama”, rekao je dužnosnik ne želeći navesti o kojim je kompanijama riječ.

“Mnoge od tih kompanija nisu toga svjesne i ti će im pozivi omogućiti da se povuku iz tih djelatnosti”, rekao je.

Američka vlada za nekoliko će dana ili sedmica Kongresu podnijeti izvještaj o kompanijama kojima bi se nametnule sankcije.

Izgradnja plinovoda

SAD je u decembru 2019. godine donio zakon PEESA, koji većini kompanija za koje se ustanovi da na plinovodu provode djelatnosti što podliježu sankcijama osigurava 30-dnevno razdoblje povlačenja.

Izgradnja plinovoda Sjevernog toka 2 uskoro će biti gotova. Tim će se plinovodom udvostručiti ruske isporuke prirodnog plina putem Baltičkog mora do Njemačke, najveće evropske ekonomije.

Protivnici plinovoda, među kojima su SAD, Poljska i Ukrajina, kažu da će plinovod Rusiji omogućiti da ekonomski uguši Njemačku, dok njemačka vlada kaže da će stvoriti direktnu i sigurnu energetsku opskrbu.

U saopćenju Sjevernog toka 2 navodi se da su svi koji sudjeluju u finansiranju i opskrbi, među kojima je i ruska kompanija Gazprom, “u potpunosti finansijski posvećeni projektu”.

Izvor: Agencije

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision