Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -5° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Januara. 2022. Bosna i Hercegovina
Američka senatorka o sankcijama Dodiku: SAD neće dozvoliti da decenije napretka budu uzalud

Američka senatorka Jeanne Shaheen, koja je i viša članica Senatskog odbora za vanjske odnose te predsjedavajuća Komiteta za Evropu, objavila svoju izjavu povodom sankcija koje su uvedene u Bosni i Hercegovini pojedincima umiješanim u korupcijske i destabilizirajuće aktivnosti.

“Pozdravljam ovu najavu Bidenove administracije, a posebno njenu odlučnu akciju da Milorad Dodik bude sankcionisan, kao i medij pod njegovom kontrolom”, rekla je ona.

Dalje naglašava da je Dodik bio uključen u napore aktivnog podrivanja stabilnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

“Prije više od 20 godina Sjedinjene Države su imale ključnu ulogu u donošenju mira i stabilnosti u Bosnu i Hercegovinu, ali nedavni znakovi ukazuju na to da zlonamjerni akteri unutar i izvan njenih granica nastoje spriječiti demokratski napredak Bosne. To ne samo da ugrožava budućnost zemlje, već oduzima priliku budućim generacijama za prosperitetnu egzistenciju i ugrožava sigurnost cijelog regiona”, poručila je ona.

Osim Dodiku, sankcije su uvedene i Alternativnoj televeiziji, Milanu Tegeltiji i njegovoj supruzi te Mirsadu Kukiću, predsjedniku PDA.

“Od ključne je važnosti da nastavimo pozivati ​​korumpirane aktere na odgovornost i blisko sarađivati ​​s našim saveznicima na održavanju Dejtonskog sporazuma. Kao predsjedavajuća pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, nastavit ću raditi na unapređenju američke politike prema Balkanu kako bih osigurala da decenije napretka nisu napravljene uzalud”, njena je poruka.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision