Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Oktobra. 2021. Bosna i Hercegovina
Ambasada SAD podržala OHR: Ukaz Cvijanović ne vrijedi

Izabrani bh. lideri imaju mogućnost da, putem Parlamentarne skupštine BiH, predlažu, razmatraju, odbacuju, mijenjaju i usvajaju zakone, navodi se u pisanom odgovoru Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za Radio Slobodna Evropa.

Reakcija je to na ukaz kojeg je donijela Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske (RS), a prema kojem u tom entitetu ne važe izmjene krivičnog zakona BiH kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

U Službenom glasniku RS je objavljen ukaz o proglašavanju dva zakona u RS. Prvi se odnosi na neprimjenjivanje zakona Valentina Inzka u RS, a drugi na zabranu “omalovažavanja i izrugivanja” RS-a.

“SAD podržavaju ključnu ulogu koju visoki predstavnik ima u praćenju i pružanju podrške provedbi civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko distriktom”, navode u saopštenju.

Dodaju i da “sigurnost i prosperitet svih u BiH ovisi o tome da njihovi lideri rade kroz odgovarajuće institucije i da rade zajedno na promicanju izgradnje povjerenja, međusobnog poštovanja, pomirenja i funkcionalnosti”.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je 30. jula, po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o zabrani negiranja genocida.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision