Friday, 12. August 2022.
Unsko-sanski kanton 26° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Aprila. 2022. Bosna i Hercegovina
Ambasada Rusije u BiH: Nastavi li PIC popuštati Šmitu, odgovornost za destabilizaciju će pasti na međunarodnu zajednicu

Iz Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini reagirali su na odluku visokog predstavnika u našoj zemlji Kristijana Šmita (Christian Schmidt) koji je jučer upotrijebio bonske ovlasti.

– Potvrđujemo principijelni stav Ruske Federacije da se njemački državljanin Kristijan Šmit bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH. Stoga, on nema ovlaštenja u smislu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a sve njegove odluke su nelegitimne.

Obraćamo se partnerima iz Upravnog odbora (UO PIC-a) sa zahtjevom da ponište takozvanu odluku Kristijana Šmita od 12. aprila ove godine. Ukoliko pojedini članovi UO PIC-a nastave popuštati samovolji Kristijana Šmita, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u Bosni i Hercegovini pasti na predstavnike međunarodne zajednice.

Pozivamo sve političke snage u BiH da pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog, bez vanjskog posredovanja, kako bi se što prije došlo do kompromisnih rješenja o aktuelnim unutarpolitičkim pitanjima, formirala i jačala atmosfera saglasnosti i pomirenja. Samo to, u sadašnjoj komplikovanoj situaciji, može stvoriti uslove za osiguranje stabilnosti i bezbjednosti u Bosni i Hercegovini – navode u saopćenju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision