Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Novembra. 2021. Zanimljivosti
Alec Baldwin će ipak morati na sud, tužio ga član ekipe filma “Rust” koji je “za dlaku” izbjegao metak

Jedan od članova ekipe filma “Rust”, električar Serge Svetnoy podnio je tužbu protiv nekoliko ključnih ličnosti, uključujući Aleca Baldwina koji je bio u središtu fatalne pucnjave na setu koja je odnijela život direktorice fotografije filma.Svetnoyeva tužba je podnijeta u Los Angelesu protiv različitih kompanija i pojedinaca koji su radili na filmu, uključujući producente i dva člana ekipe te optužuje Baldwina, pomoćnika režisera Davida Hallsa, oružarku Hannah Gutierrez Reed i druge za nemar koji mu je izazvao “ozbiljne emocionalne posljedice”.

Tužba dolazi nakon što je Baldwin pucao iz oružja tokom probe prošlog mjeseca ubivši snimateljicu Halynu Hutchins i ranivši reditelja Joela Souzu. Prema sudskim dokumentima, Baldwin je rekao da je mislio da pištolj nije sadržavao prave metke.

Hutchins je avionom prebačena u bolnicu, gdje je proglašena mrtvom. Souza je zadobio prostrelnu ranu ramena i oporavlja se.

Svetnoy, koji je bio glavni tehničar za rasvjetu na snimanju, bio je pogođen ostatkom čahure od pucnja, uz napomenu da ga je metak za dlaku promašio, navodi se u tužbi. On krivi producente filma što, između ostalog, nisu angažovali kompetentnog i iskusnog oružara.

“Jednostavno, nije bilo razloga da se pravi metak stavi u taj revolver ili da bude prisutan bilo gdje na setu ‘Rusta’, a prisustvo metka u revolveru predstavljalo je smrtonosnu prijetnju svima u njegovoj blizini”, navodi se u tužbi, tvrdeći da je napravljen propust da se “implementiraju i održavaju industrijski standardi za čuvanje i kontrolu vatrenog oružja koje se koristi na snimanju.”

U tužbi se optužuju producenti filma da su prekršili svoje dužnosti dozvoljavajući skladištenje prave municije na setu.

“Tužilac je obaviješten i vjeruje da municija korištena na setu ‘Rusta’ nikada nije sigurno pohranjena i jednostavno je ostavljena bez nadzora među rekvizitima”, navodi se u tužbi.

Advokat oružarke Gutierrez Reed, Jason Bowles, objavio je u srijedu saopštenje, postavljajući pitanje kako su pravi meci završili u kutiji za rekvizite i ko ih je tamo stavio.

“Uvjereni smo da je ovo bila sabotaža i da joj je podmetnuto”, rekao je Bowles, “Vjerujemo da je i mjesto događaja bilo manipulirano prije dolaska policije.”

Ranije su iz kompanije Rust Movie Productions LLC kazali: “Sigurnost naše glumačke ekipe i drugih zaposlenih je glavni prioritet Rust Productionsa i svih povezanih s kompanijom. Iako nismo bili upoznati ni sa kakvim zvaničnim pritužbama u vezi sa sigurnošću oružja ili rekvizita na snimanju, mi ćemo sprovesti internu reviziju naših procedura dok je snimanje na pauzi.”

Prema tužbi, Svetnoy i Hutchins su bili “bliski prijatelji”, jer su zajedno radili na devet filmova od 2017. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision