Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 17° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Novembra. 2021. Zanimljivosti
Ako pijete kafu, napravićete 1.000 koraka više

Nasumično istraživanje, koje je uključivalo 100 odraslih ljudi koji su nosili EKG uređaje za kontinuirano snimanje, pratilo je unos kofeina, kretanje, san i zdravlje u periodu od dvije nedjelje. Prema zaključcima tima sa Univerziteta Kalifornija u San Franciscu, bilo je i korisnih i štetnih kratkoročnih efekata kofeina na zdravlje.

U danima kada su volonteri pili kafu, hodali su dodatnih 1.000 koraka u odnosu na dane kad nijesu pili kafu, a svaka dodatna šoljica povećavala je broj koraka za još 600.

Međutim, pokazalo se da je ispijanje kafe smanjilo trajanje sna za 36 minuta za prvu šoljicu i za dodatnih 18 minuta za svaku novu šoljicu tog napitka.

Nije bilo razlika u kontinuirano kontrolisanoj glukozi mjerenoj kad su učesnici studije konzumirali kafu u odnosu na dane kad je nijesu pili, prenosi Index.hr.

Tim nije rekao zašto bi to mogao da bude slučaj, već su samo zaključili da rezultati „naglašavaju složen odnos između kafe i zdravlja“.

Zdravstveni efekti kafe imaju i pozitivne i negativne strane

„Kafa je najčešće konzumirani napitak na svijetu, ali njeni zdravstveni efekti ostaju nejasni“, rekao je autor studije Gregoru Markus.

„Iako je većina dugoročnih posmatračkih studija ukazivala na višestruke potencijalne prednosti ispijanja kafe, ovo je prvo ispitivanje koje je i istraživalo fiziološke posljedice konzumiranja kafe u stvarnom vremenu.“

„Češća telesna aktivnost, koja je bila podstaknuta konzumiranjem kafe, ima brojne zdravstvene prednosti, poput smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2 i nekoliko karcinoma, pa je povezana s dužim životom“, rekao je dr Marcus i dodao:.

„S druge strane, smanjen san povezan je sa raznim štetnim psihijatrijskim, neurološkim i kardiovaskularnim ishodima. Ovi rezultati ističu složen odnos između kafe i zdravlja.“

Studija je predstavljena na „Scientific Sessions American Heart Association“ ove godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision