Tuesday, 7. December 2021.
Unsko-sanski kanton -1° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Novembra. 2021. Zanimljivosti
Ako želite da očistite tijelo pijte sok od cvekle na ovaj način

Jesen je pravo vrijeme da sebi napravite svjež sok od cvekle kojim ćete očistiti cijelo tijelo. Kada pijete sok od cvekle, sa njim unosite u organizam važne nutrijente i antioksidanse.

Zahvaljujući bogatstvu vitamina C i gvožđa, cvekla pomaže stvaranju hemoglobina u krvi, stoga je odličan prirodni lijek za anemiju.

Unosom ovog soka ćete takođe opskrbiti organizam s više minerala kalijuma nego da koristite samo svjež korijen u komadu.

Jesen je pravo vrijeme da sebi napravite svjež sok od cvekle kojim ćete očistiti cijelo tijelo. Kada pijete sok od cvekle, sa njim unosite u organizam važne nutrijente i antioksidanse.

Zahvaljujući bogatstvu vitamina C i gvožđa, cvekla pomaže stvaranju hemoglobina u krvi, stoga je odličan prirodni lijek za anemiju.

Unosom ovog soka ćete takođe opskrbiti organizam s više minerala kalijuma nego da koristite samo svjež korijen u komadu.

Zahvaljujući sastojku glutationu, ovo povrće pod stičeeliminaciju otpadnih tvari, toksina, čak i teških metala iz tijela.

Pročitajte: Cvekla u tegli – Bez konzervansa, može se odmah jesti

Upravo je glutation ključan sastojak koji učestvuje u detoksu jetre i probavnih organa.

Dobrobiti soka od cvekle:

  • doprinosi regulaciji krvnog pritiska
  • puni tijelo antioksidansima i nutrijentima
  • uravnotežuje razine šećera u krvi
  • čisti krv i liječi anemiju
  • djeluje antioksidativno i protivupalno
  • poboljšava izgled kože (zahvaljujući detoks svojstvima)
  • podiže nivo energije
  • povećava snagu i izdržljivost
  • poboljšava probavu
  • podstiče eliminaciju toksina putem urina
  • štiti zdravlje jetre

Pročitajte: Cvekla bez konzervansa – Recept za najzdraviju salatu

Sok od cvekle za detoks – recept

Ovaj sok najbolje je pripremiti u sokovniku, ali može vam poslužiti i blender malo jače snage.

Za pripremu soka uvijek tražite svežu i čvrstu cveklu, s neoštećenom korom.

Sok je najbolje popiti ujutro natašte. Možete ga konzumirati na dnevnom nivou sve dok ne osjetite poboljšanje.

Sastojci:

  • ½ kg sveće cvekle, oprane
  • 1 veći krastavac, po želji
  • 1 jabuka
  • svežanj peršuna
  • 1 limun
  • komadić svježeg đumbira

Priprema:

1. Operite sve sastojke i isijecite ih na manje komade kako bi stali u vaš sokovnik. Limun i đumbir ogulite.

2. Stavite malo-pomalo sastojke u sokovnik dok ne napravite sok.

3. Sok je najbolje popiti odmah ili u roku od 48 sati. Ako ćete ga konzumirati kasnije, prelijte ga u posudu s čvrstim poklopcem i stavite u frižider.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision