Četvrtak, 13. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 22° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Februara. 2020. Zanimljivosti
Aida Starčević i Emir Baralić se popeli na vrh Akonkagve, najveće planine Južne Amerike

Aida Starčević i Emir Baralić popeli su se na najvišu planinu u Južnoj Americi Akonkagvu koja je visoka 6.962 metra. Ovo je ujedno i najveća planina na svijetu izvan lanca Himalaja.Ekipa je trebala da se penje tek 13. februara, ali zbog uraganskih vjetrova plan je promijenjen da se krene ranije, što je još više otežalo ovu ekspediciju.

“To jutro je bilo izuzetno hladno. Krenuli smo na završni uspon oko četiri sata ujutru. U tim momentima nisam vjerovao da ću uspjeti. Planina je izuzetno teška zbog svog geografskog položaja, s malo kisika, što je na tim visinama otežavajuća okolnost, ali mi je drago što se na kraju trud isplatio i što sam uspio”, kazao nam je Baralić.

Iako je uspjela da se popne na vrh, Aida Starčević nam je kazala kako je ovo bilo jedno od najtežih iskustava u njenom životu.

“U odnosu na sve što gdje sam se do sada popela, ovo je skroz druga dimenzija. Akonkagva je jedna strašna planina, iako su nam se planovi promijenili i poremetili, što je u ovakvim okolnostima presudno, ipak sam smogla snage da se popnem do samog vrha. Ovo je jedno nezaboravno iskustvo”, kazala nam je Starčević.

Senad Bečković i Jelena Simović nažalost nisu uspjeli da se popnu na najviši vrh Akonkagve u Argentini, zastali su na 6.200 metara. Jelena je radi Senadove sigurnosti odustala od svog cilja i vratila se s njim.

“Nažalost, zbog visinske bolesti na 6.200 metara morao sam donijeti odluku o prekidu završnog uspona, a radi moje sigurnosti uradila je to i Jelena. Život je vredniji od svega i jedino što mi je žao je što je Jelena prekinula uspon, ali je pokazala da je pravi partner u ekspedicijama i pravi drug”, kazao je Bečković.

Njegova partnerica Jelena Simović s kojom je krenuo na ekspediciju kazala je da je ovo bila najstrašnija planina na kojoj je bila.

“Pogoršanje vremenskih prilika nas je natjeralo da na završni uspon krenemo četiri dana ranije, što je skoro nepremostivo na ovim visinama. Nažalost, mom prijatelju je bilo loše na 6.200 metara i on je odlučio prekinuti uspon, zbog njegovog zdravstvenog stanja. Ni u jednom momentu nisam razmišljala šta uraditi, kao GSS spasiocu moja je dužnost primijeniti svo znanje i iskustvo i spasiti život. U ovom slučaju rezervne opcije nije bilo sem jedan cilj – pomoći prijatelju”, kazala je Simović.

U ovoj međunarodnoj ekspediciji učestvovalo je 19 planinara iz devet zemalja: BiH, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bugarske, Holandije i Španije.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision