Nedjelja, 23. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Februara. 2020. Zanimljivosti
15 odaja u Bijeloj kući skriveno je od očiju javnosti

Dom predsjednika SAD-a ima šest spratova, 132 sobe, 35 kupaonica, 412 vrata i 28 kamina. Riječ je o simbolu moći američke administracije, ali se iza službenih odaja krije mnogo zanimljivih prostorija koje se najčešće ne koriste za protokolarne aktivnosti predsjednika. U njima uživaju članovi predsjedničke obitelji i osobe koje su poslovno ili privatno bliske šefu države.

Najpoznatije odaje su Ovalni ured, dvorana za sastanke, kabinet predsjednika i dvorana za novinare. Osim službenih prostorija tu su i radionica čokolade, igraonica i solarij.

Business insider je izdvojio 15 odaja u Bijeloj kući koje su nepoznate javnosti.

Glazbena soba

Nastala je po nalogu Hillary Clinton, jer je bivša prva dama željela da njen suprug Bill svira saksofon u posebnoj prostoriji.

Teretana

Nalazi se odmah pored glazbene sobe. Članovi predsjedničke obitelji mogu je koristiti u svako doba dana i noći. Prije nego što je pretvorena u teretanu, ova prostorija je nekada služila za primanje gostiju.

Radionica čokolade

Riječ je o jednoj od nekoliko kuhinja u Bijeloj kući. Smještena je u prizemlju. Tamo se spremaju poslastice za članove obitelji predsjednika i njihove goste. Ovdje se pripremaju uskršnja jaja i ogromni medenjak u obliku Bijele kuće koji krasi palaču tijekom sezone praznika.

Kuglana

Nalazi se odmah pored radionice čokolade u prizemlju rezidencije. Nosi naziv po bivšem predsjedniku Harryju Trumanu i omiljeni je kutak mnogih gostiju. Prva je izgrađena po Trumanovom nalogu 1947. godine, a potom je Richard Nixon preselio na sadašnju lokaciju.

Kino

Smješteno je na prvom katu istočnog dijela Bijele kuće i ima 42 sjedala. Ovdje se puštaju filmovi po želji predsjednika, a producenti su ushićeni što je njihova ostvarenja pogledao predsjednik SAD-a. Animirana komedija Potraga za Dorom prvi je film koji je ovdje gledao aktualni predsjednik Donald Trump.

Filmovi su u Bijeloj kući prvi put emitirani još od mandata Woodrowa Wilsona, a Franklin D. Roosevelt je predsjednik koji je tražio da se bivša garderoba pretvori u kino.

Soba s kartama

Nalazi se u prizemlju i mjesto je gdje se često snimaju televizijski razgovori s predsjednikom. Ime je dobila zbog prvobitne upotrebe. Ovdje je Roosevelt tijekom Drugog svjetskog rata pratio zbivanja na frontovima promatrajući karte kojih je bilo u izobilju. Kasnije se spomenuta aktivnost preselila u dvoranu za sastanke. Karte se poredaju na sljedeći način: po hemisferi, regiji i ratnom žarištu.

Jedna karta zauzima posebno mjesto u odaji. Riječ je o karti Europe koja pokazuje položaje nacističkih snaga u proljeće 1945. godine, neposredno prije Rooseveltove smrti. Posvećena je preminulom predsjedniku.

Kineska soba

Smještena je u prizemlju, blizu odaje s kartama. Kinesku sobu je 1917. godine uredila prva dama Edith Wilson. Prostorija je služila kao kolekcija darova koji su stizali iz Kine.

Skoro svaki predsjednik je nekim poklonom obogatio Kinesku sobu, a ovdje se čuva i porculan koji potječe iz vremena Georgea Washingtona.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zlatna soba

U blizini Kineske sobe čuva se kolekcija pozlaćenog srebrnog posuđa. Godine 1956. dobila je sadašnju namjenu, a nastala je kada je Margaret Thompson Biddle poklonila srebrno posuđe Bijeloj kući. U sobi se nalaze portreti nekoliko prvih dama.

Obiteljska blagovaonica

Nalazi se na prvom katu i ovdje obitelj predsjednika organizira svečane večere u intimnoj atmosferi. Tijekom svečanog primanja stranih dužnosnika ovdje se okuplja dio osoblja zaposlenog u Bijeloj kući. Predivna Državna blagovaonica nalazi se preko puta ove odaje.

Cvjećarnica

Dijeli je nekoliko vrata od radionice čokolade i kuglane. Ovdje se izrađuju cvjetni aranžmani koji ukrašavaju službene prostorije Bijele kuće tijekom svečanih primanja i inauguracija.

Soba za kaligrafiju

Nalazi se na drugom katu istočnog dijela Bijele kuće. Mali tim stručnjaka vrijedno radi na izradi pozivnica, čestitki i ostalih službenih dokumenata.

Solarij

Smješten je na najvišem katu rezidencije, gdje se predsjednik i članovi njegove obitelji odmaraju. Mamie Eisenhower je ovu odaju koristila za igranje bridža, Caroline Kennedy je pretvorila u vrtić, kćeri predsjednika Lyndona Johnsona su ovdje organizirale zabave, a Rosalynn Carter je koristila za igranje društvenih igara.

Richard Nixon je upravo u solariju priopćio da se povlači s mjesta predsjednika, a Nancy Reagan je ovdje primila vijest da su pucali na njenog supruga.

Igraonica

Nedaleko od solarija nalazi se prostorija za igru i zabavu. Ovdje predsjednici SAD-a i njihovi prijatelji igraju bilijar. Riječ je o omiljenoj zabavi mnogih šefova države, a nekada su stolovi bili u Zlatnoj sobi. Prostorija koja se danas koristi kao igraonica bila je spavaća soba.

Privatni studio

Mali radni prostor smješten je u zapadnom krilu Bijele kuće, odmah preko puta Ovalnog ureda. Ovdje se nalazi posebna kupaonica i čajna kuhinja.

Blagovaonica mornarice

Smještena je u prizemlju zapadnog krila blizu dvorane za sastanke. Malom blagovaonicom upravlja mornarica SAD-a. Može primiti 50 gostiju i nije otvorena za javnost. Rijetki sretnici su na poziv dužnosnika Bijele kuće ili tajnika kabineta imali priliku je posjetiti.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision