Thursday, 5. August 2021.
Unsko-sanski kanton 16° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Januara. 2021. USK
Životni uslovi migrantima na Lipi svakodnevno se poboljšavaju

U Lipi još uvijek traju radovi na daljem osposobljavanju vojnih šatora Oružanih snaga BiH u kojima su postavljeni podovi, kreveti i toplotni topovi. Također, pored saniranog sanitarnog čvora i tuševa, te šatora koji je osiguran za podjelu hrane, očekuje se da će vrlo biti spremni i kontejneri za pružanje medicinske pomoći.

Iako su vremenski uslovi usporili dinamiku završnih radova, nijedan migrant ne spava pod otvorenim nebom. Većina migranata smještena je u šatore, a ostali spavaju u kontejnerima koji su prije služili kao kancelarije zaposlenicima IOM-a.

Iako je situacija u Lipi i dalje daleko od idealne, životni uslovi migrantima svakodnevno se poboljšavaju, jer na rješavanju migrantske krize sada zajednički rade bh., kantonalne i lokalne vlasti, kao i veliki broj humanitarnih organizacija.

Prihvatni centar Lipa sada je u potpunosti pod kontrolom Službe za poslove sa strancima BiH i policije tako da je ulazak moguć samo uz posebnu dozvolu.

Ono  što  je bitno  da je u  proteklom periodu  podijeljeno sve što je neophodno za smještaj migranata u  šatore. Stvaraju se nekako bolji uvjeti u ovom kampu i to se osjeti i po migrantima zato što imaju to zadovoljstvo da imaju ono što im je najpotrebnije”, kazao je Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihać.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision