Utorak, 13. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Avgusta. 2019. Bosna i Hercegovina
Željka Cvijanović: Nikada to nismo sporili i mi trebamo saradnju s NATO-om
Cvijanović je kazala da je sporazum koji je potpisan jasno definisao i NATO put BiH, kazavši da je entitet RS uvijek bio za saradnju s tim vojnim savezom.

“To je vrlo jasno definisano u principima. Јasno je i kroz našu prethodnu komunikaciju i iznošenju stavova u javnosti. Mi nikada nismo sporili da treba da postoji saradnja s NATO-om. Ne da nismo sporili, mi smatramo da ona treba da postoji, jer smatramo da nam saradnja s NATO-om treba da jačamo naše bezbjednosne kapacitete i dosegnemo neki nivo, ali to ne znači da treba da uđemo u NATO, pogotovo zato što imamo tu rezoluciju, koja se ne odnosi samo na neutralnost prema NATO-u nego prema bilo kojem vojnom savezu. Što se tiče ANP-a, sve je definisano u principima. Kada formiramo vlast, onda treba da definišemo sve što treba da predstavlja ta saradnja. To bi bilo logično. Ali ovdje nema logike, ovdje ima samo proste političke agende i to one sirove”, kazala je Cvijanović.

Kratko je prokomentarisala i EU put naše zemlje, kazavši da je BiH ove godine propustila šansu za kandidatski status i to zbog neformiranja vlasti.

“Mnoge stvari su usporene, pa i dobijanje kandidatskog statusa. Ova godina bila je odlična šansa da dođemo do kandidatskog statusa. Evropa želi da zabilježi uspjehe i pojedinačno njihovi ljudi na važnim pozicijama koji odlaze. Ako smo sve ove godine pričali da nam je to cilj, ovo nam je bila prilika da taj cilj ostvarimo. A mi nismo mogli da obezbijedimo osnovnu stvar – da formiramo vlast nakon izbora. Tako da smo propustili priliku. Tu više nije stvar ni upitnik, ni mišljenje, nego da li smo formirali vlast. Nije bilo ni elementarne stvari, ni kredibilnog partnera za Evropu. A ovo što ste pitali o zaustavljanju proširenja – imate one u EU koji su apriori za proširenje znajući da to donosi stabilnost u Evropi u svakom pogledu – ekonomskom, socijalnom, bezbjednosnom, koji postaje sve važnije pitanje. Pored tih, ima druga grupa koja kaže da nisu apriori protiv, ali očekuju puni angažman kandidata i potencijalnih kandidata. I postoji jedna manja grupa onih koji su apriori protiv bilo kakvog proširenja zato što smatraju da je potrebno da se u Evropi prvo sve posloži. To preslagivanje unutar evropske kuće moglo bi da traje mnogo godina, pa zar to nije onda prilika da mi u tom periodu riješimo naše probleme”, kazala je između ostalog.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision