Tuesday, 7. December 2021.
Unsko-sanski kanton -1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Oktobra. 2021. USK
Švicarska nudi pomoć BiH u suočavanju s ilegalnom migracijom

VLADA Švicarske pomoći će vlastima Bosne i Hercegovine u rješavanju problema prouzročenih ilegalnom migracijom, potvrdila je u Sarajevu švicarska ministrica pravosuđa i policije Karin Keller-Sutter.

Ona je tokom službenog posjeta BiH o ilegalnim migracijama razgovarala s ministrom sigurnosti  Selmom Cikotićem, a nakon toga novinarima je rekla da je vlada u Bernu svjesna koliko je BiH time pogođena kao tranzitna zemlja, stoga može biti važan partner u rješavanju ovog problema.

Švicarska će za sada pomoći osiguravanjem logističke potpore za novi prihvatni centar za ilegalne migrante u selu Lipa kod Bihaća.

Na mjestu nekadašnjeg improviziranog šatorskog naselja sada se postavlja kontejnersko naselje u koje bi se moglo smjestiti do 1500 osoba. Tamo još uvijek nije riješen problem opskrbe električnom energijom.

“Švicarska će podržati napore BiH, a to uključuje i prihvatni centar Lipa, posebno kada govorimo o električnoj energiji i grijanju, s obzirom na to da dolazi uskoro i zimsko razdoblje”, kazala je Keller-Sutter, čija je zemlja među onima u koje kao konačno odredište pokušava doći velik broj ilegalnih migranata koji prolaze zapadnim Balkanom.

U BiH se može smjestiti do 4500 migranata

U prihvatnim centrima koji su do sada izgrađeni u BiH, uglavnom u okolici Sarajeva te Bihaća, može se smjestiti do 4500 ilegalnih migranata, a kad se otvori i kamp u Lipi, taj će se kapacitet povećati na šest tisuća.

No i postojeći su kapaciteti tek djelomice popunjeni. Prema podacima kojima raspolažu u misiji Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja upravlja prihvatnim centrima, u njima je sada tek nešto više od 2700 osoba.

Veći problem IOM-u, ali i vlastima, predstavlja činjenica da zemljom luta između tisuću i tisuću i pol migranata koji ne žele u prihvatne centre i borave u improviziranim šatorskim naseljima, najčešće uz samu granicu s Hrvatskom, nadajući se da će tako prije uspjeti nastaviti put prema zapadnoj Europi.

Ministar sigurnosti BiH Cikotić u četvrtak je ipak ocijenio kako se neće ponoviti prizori poput onih prošle zime, kada su se u toj zemlji stotine migranata smrzavale na snijegu i hladnoći, jer svi koji to žele, mogu dobiti zaklon te hranu i liječničku skrb.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision