Ponedjeljak, 29. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Jula. 2019. Zanimljivosti
Švedska zakonom odredila čipovanje ljudi

Švedska je zakonom uredila čipovanje ljudi, pa je u toj zemlji već 4.000 osoba iskoristilo mogućnost da između palca i kažiprsta jedne od ruku ugrade bio-čip.

Ugradnjom čipova ljudi u Švedskoj mogu da otvaraju vrata na dodir ili samo kad približe ruku uz kvaku, a mnogi su pristali i iz medicinskih razloga, piše Bright Side.

Čip je moguće programirati da podseća pacijenta kad da popije koji lek, kao i za kojom bočicom ili kutijom lekova da posegne, da ne bi pogrešio. Naravno, sve bočice i kutije moraju biti označene, tagovane, posebnim senzorima, koji će omogućiti da pacijent otvori tu bočicu ili to sprečiti, kako ne bi popio pogrešan lek.

Čip u ruci u stanju je da se ponaša kao elektronski novčanik, da se koristi za plaćanje dodirom, ako se ponaša kao platna kartica, vozna karta ili senzor prepoznavanja u kompaniji, za ulazak, autorizaciju pristupa i slično. Takođe, senzori se koriste za lakše otključavanje automobila, za praćenje određenih telesnih funkcija, kontrolisanje uređaja u okolini i na mnoge druge manje ili više korisne načine.

Senzori su veličine pirinča, često i nevidljivi, po funkciji pasivni, što znači da moraju da sadrže unapred zadate i ubačene podatke, koji kasnije mogu da se očitavaju s njega iz neposredne blizine, koristeći se Near Field Communication (NFC) tehnologijom.

Na ovaj način sigurnost podataka je donekle očuvana, jer haker ne može da pristupi ničemu, osim podacima sa čipa, što samo po sebi može biti vrlo kompromitujuće, ali kontakt s čipom nije moguć ukoliko se haker ne nađe u neposrednoj blizini osobe, koja ga nosi i uz njegovu ruku, prenose mediji.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision